Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ηράκλειο: Η μετρ που έχει σερβίρει τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες στην Ελλάδα μιλά και αποκαλύπτει

Ηράκλειο: Η μετρ που έχει σερβίρει τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες στην Ελλάδα μιλά και αποκαλύπτει

Είναι η μετρ που τα καλοκαίρια βρίσκεται στο Ηράκλειο και τους χειμώνες πιάνει δουλειά στην Ελβετία. Εκεί που κάνουν διακοπές ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας…

Την καλοκαιρινή σεζόν κινείται στους χώρους των εστιατορίων των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Κρήτη και φροντίζει να φεύγουν ικανοποιημένοι και οι πιο απαιτητικοί πελάτες. Τον χειμώνα μετακομίζει στο Γκστάαντ της Ελβετίας και καλωσορίζει πλούσιους και διάσημους, γαλαζομαίματους, ηθοποιούς, μέλη γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών που κάνουν τις διακοπές τους σε πολυτελή συγκροτήματα και κλειστά κλαμπ, για τους λάτρεις του σκι.

Η μετρ Φωτεινή Ηλιάκη η οποία ζει στο Ηράκλειο, μοιράζεται τις εμπειρίες ανάμεσα σε δύο κόσμους πολύ διαφορετικούς που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και ταλέντο στην επικοινωνία. «Πριν 28 χρόνια τελείωσα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και άρχισα να δουλεύω σε ξενοδοχεία της Κρήτης. Ένας φίλος μετρ, μου είπε ότι κατά τη γνώμη του θα ήμουν κατάλληλη να εργαστώ στο εξωτερικό, σε χειμερινά θέρετρα. Κάπως έτσι, έγινε η αρχή».

Την τελευταία δεκαετία προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μετρ στο αλα-καρτ εστιατόριο του ξενοδοχείου Cactus Royal και είναι ο άνθρωπος που σε ρόλο οικοδέσποινας υποδέχεται τους πελάτες, φροντίζει τις παραγγελίες τους και είναι πάντα σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστούν. «Τη δουλειά μας για να την κάνεις, καλά πρέπει να την αγαπάς. Απαιτούνται ευγένεια, συνέπεια, ομαδική δουλειά. Είναι σημαντικό να μην επαναπαύεσαι, να συνεργάζεσαι, να έχεις τα μάτια σου «πάνω» στον πελάτη και να αντιληφθείς τι χρειάζεται, πριν καν το ζητήσει. 

Μπορεί να θέλει λιγότερο ή περισσότερο ψημένο το κρέας του, λιγότερη ή περισσότερη σάλτσα στο φαγητό του. Ίσως θέλει να φάει κάτι άλλο. Η δουλειά σου είναι να είσαι σε ετοιμότητα για να τον ικανοποιήσεις και να φύγει ευχαριστημένος» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κα Ηλιάκη, οι πιο εύκολοι πελάτες είναι οι Γερμανοί οι οποίοι είναι και γενναιόδωροι στα φιλοδωρήματα. Λίγο… αμήχανοι στις παραγγελίες τους είναι οι Ρώσοι, ενώ πιο δύσκολοι αποδεικνύονται οι Ισραηλινοί που για θρησκευτικούς λόγους έχουν πολλές ιδιαιτερότητες στο φαγητό τους.

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει την αγένεια, η κα Ηλιάκη απαντά: «Με ακόμη περισσότερη ευγένεια. Γίνομαι πιο ευγενική από ποτέ. Στο τέλος και ο πιο ανικανοποίητος επισκέπτης φεύγει πολύ ευχαριστημένος. Αυτός άλλωστε, είναι ο σκοπός μας».

Τα τελευταία 12 χρόνια, κάθε Δεκέμβριο, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Ελβετία. Το μεγαλύτερο διάστημα εργάστηκε στο συγκρότημα Grand Hotel Park του Γκστάαντ, αλλά και σε πριβέ κλαμπ όπου μέλη είναι πλούσιοι και διάσημοι που αγαπούν το σκι.

«Λόγω της δουλειάς μου έχω υποδεχθεί και γνωρίσει αρκετό κόσμο. Τις οικογένειες Γουλανδρή, Λαιμού, Βαρδινογιάννη, την οικογένεια του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, τον σχεδιαστή Βαλεντίνο, το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ και πάρα πολλούς άλλους. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι ήταν απλοί, ευγενικοί».

Οι πελάτες αυτών των ξενοδοχείων, όπως σημειώνει στο ekriti.gr, είναι πολύ απαιτητικοί στην ποιότητα του φαγητού τους. Αγαπημένο τους ορεκτικό είναι το χαβιάρι, τα φιλέτα, ο αστακός και τα χειροποίητα ζυμαρικά ως κύρια πιάτα, τα ακριβά κρασιά και τα αποστάγματα. «Είχαμε πελάτη που άφηνε 5.000 φράγκα πουρμπουάρ το μεσημέρι κι άλλα τόσα το βράδυ, ενώ ο λογαριασμός του είχε πολλά μηδενικά» σημειώνει.

Στο ερώτημα ποια εμπειρία δεν μπορεί να ξεχάσει από την δουλειά της ανέφερε: «Μια πελάτισσα ξόδεψε εκατομμύρια για να γιορτάσει για λίγες ώρες τα γενέθλια της 16χρονης κόρης της. Θέμα του πάρτι ήταν το σαφάρι στη ζούγκλα και στο ξενοδοχείο είχαν μεταφερθεί δεκάδες ταρριχευμένα ζώα, τίγρεις, λιοντάρια και πολλά άλλα, μαζί με εξωτικά φυτά για να προστεθούν στο σκηνικό».

«Έχω δει τον πλούτο και πώς τον σκορπάνε πολλοί από εκείνους που τον διαθέτουν. Ο κόσμος αυτός είναι διαφορετικός. Με τα χρήματα ό,τι θέλει, το έχει».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις