Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ηράκλειο: Ξενοδοχοϋπάλληλοι συμφώνησαν με ξενοδόχους για αυξήσεις έως και 12%

Ηράκλειο: Ξενοδοχοϋπάλληλοι συμφώνησαν με ξενοδόχους για αυξήσεις έως και 12%

Ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι συναντήθηκαν και συμφώνησαν στο Ηράκλειο, μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις που κράτησαν μέρες. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται ικανοποιημένες…

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο πίεζαν για νέα σύμβαση με αυξήσεις στις απολαβές τους ενόψει του καλοκαιριού. Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις με ξενοδόχους, το αίτημά τους ικανοποιήθηκε και οι εκπρόσωποί τους, δηλώνουν ικανοποιημένοι. Σε βάθος διετίας οι απολαβές θα αυξηθούν μέχρι 12%. Από την 1η Απριλίου η νέα τοπική συλλογική σύμβαση, προβλέπει αυξήσεις 7% σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

«Λευκός καπνός» βγήκε, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις, με τη συνδρομή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, σε ό,τι αφορά την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ανάμεσα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους ξενοδόχους στο Ηράκλειο.

Η νέα σύμβαση προβλέπει σε βάθος διετίας μισθολογική αύξηση 12%, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, δίνει κίνητρο για την προσέλκυση εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία της Μεσολαβήτριας του ΟΜΕΔ Μαρίας  Ντότσικα μεταξύ των Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία του Νομού Ηρακλείου και της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει: από 01/04/2023 ισχύει αύξηση 7% επί των προηγούμενων βασικών μισθών οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής :

Α’ Κατηγορία Β.Μ. 925,55 ΕΥΡΩ

Β’ Κατηγορία Β.Μ. 905,22 ΕΥΡΩ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ. 888,10 ΕΥΡΩ

Δ’ Κατηγορία Β.Μ. 848,51 ΕΥΡΩ

Και από 01/04/2024 ισχύει αύξηση 5% οπότε διαμορφώνονται ως εξής :

Α’ Κατηγορία Β.Μ. 971,83 ΕΥΡΩ

Β’ Κατηγορία Β.Μ. 950,48 ΕΥΡΩ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ. 932,51 ΕΥΡΩ

Δ’ Κατηγορία Β.Μ. 890,94 ΕΥΡΩ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι μισθοί διαμορφώνονται και θα καταβάλλονται επί του Βασικού Μισθού και Προϋπηρεσίας με τα ακόλουθα επιδόματα : Οικογενειακών Βαρών, Τουριστικής Εκπαίδευσης, Εποχιακής Απασχόλησης, Επίδομα Στολής, Ανθυγιεινής Εργασίας και Μεταφοράς.

Προβλέπεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία πλήρους απασχόλησης 40 ώρες ή κατ εξαίρεση 6ήμερη απασχόληση 40 ώρες την εβδομάδα. Απασχόληση σε Κυριακή ή ημέρα αργίας πληρώνεται με προσαύξηση 75%. Τα θεσμικά δικαιώματα που η προηγούμενη σύμβαση προέβλεπε διατηρούνται.

Επίσης από κοινού τα μέρη δεσμεύτηκαν να αιτηθούν στο Υπουργείο Εργασίας να θεσπιστεί ως Γενικώς Υποχρεωτική η ΤΣΣΕ. «Καλούμε τους Ξενοδόχους να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και τους εργαζόμενους να την προστατεύσουν και να μην κάνουν συμφωνίες υποδεέστερες από αυτά που προβλέπει η Σύμβαση» τονίζει ο κ. Κοκολάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί γενικώς υποχρεωτική η εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, και να επανέλθουν σε επίπεδα προ κρίσης εφάπαξ και επιδόματα ανεργίας, ενώ ζήτησε και την αναβάθμιση των τουριστικών σχολών. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο εξακολουθούν να έχουν στο τραπέζι τις κινητοποιήσεις εντός του Απριλίου, πιέζοντας για ευόδωση των αιτημάτων τους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις