Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιθάκη: Καταστροφές στο λιμανάκι που λάτρευε ο Καραϊσκάκης (video)

Ιθάκη: Καταστροφές στο λιμανάκι που λάτρευε ο Καραϊσκάκης (video)

Με την πανέμορφη Ιθάκη να μετράει τις πληγές της και με τα πολυφωτογραφιζόμενα λιμανάκια Φρίκες και Κίονι να έχουν χάσει κάθε στοιχείο της γραφικότητας τους, συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών σε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο στα βόρεια του νησιού που εξακολουθεί να ζει στο σκοτάδι.

Πολλά σημεία του νησιού μοιάζουν με βομβαρδισμένα τοπία, με τους τόνους από πέτρες να έχουν βγει στη στεριά και να έχουν εξαφανίσει πλακόστρωτα και πλατείες.

Ένα από τα λιμανάκια του νησιού που λύγισαν στη μανία του κυκλώνα είναι το γραφικό Κιόνι, στο οποίο πέρασε ένα μέρος της ζωής του ο σημαντικότερος αρχιστράτηγος της Επανάστασης του 1821, Γεώργιος Καραϊσκάκης!

Στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριουδάκι ο ηρωικός “γιος της καλογριάς” ζούσε για αρκετό χρονικό διάστημα, πριν από την Επανάσταση του 1821 μαζί με την οικογένειά του ενώ διατηρούσε αδελφικές σχέσεις με τον σιορ Φωκά Παϊση γνωστή προσωπικότητα του Ομηρικού νησιού.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Έπαρχος της Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης τα προβλήματα είναι πολλά, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο όπου με δέσμευση του υφυπουργού πολιτικής προστασίας Νίκου Χαρδαλιά θα αποκατασταθεί άμεσα.

“Οι ζημιές είναι ασύλληπτες στο νησί, όλη η βόρειος Ιθάκη δεν έχει ρεύμα και παλεύουμε πραγματικά να αποκατασταθούν σήμερα όλες οι βλάβες στα δίκτυα. Υπάρχουν ζημιές σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου, ενώ όλοι οι επιχειρηματίες σε περιοχές βόρεια του νησιού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα”.

Τόνοι πέτρες

“Προβλήματα αντιμετωπίζει το επαρχιακό δίκτυο στον μπροστά Αετό όπου έχει πέσει ο μισός δρόμος, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να περνούν με δυσκολία και με κίνδυνο από εκεί. Κατολισθήσεις στο δρόμο μεταξύ Φρίκες και Κιόνι, ενώ από τις πέτρες που έχουν βγει στην στεριά έχουν εξαφανιστεί τα πάντα. Τα λιμανάκια Φρίκες και Κιόνι δεν θυμίζουν σε τίποτα το πως ήταν πριν τον κυκλώνα δυστυχώς”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις