Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Καιρός – Καλλιάνος: Έτσι θα συνεχιστεί η κακοκαιρία – Πρόγνωση και εικόνες από κάθε γωνιά της χώρας

Καιρός – Καλλιάνος: Έτσι θα συνεχιστεί η κακοκαιρία – Πρόγνωση και εικόνες από κάθε γωνιά της χώρας

Ο καιρός δείχνει τα δόντια του, στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με βροχές που προκαλούν πλημμύρες και ισχυρότατους ανέμους που φέρνουν προβλήματα. Ο Γιάννης Καλλιάνος αναλύει στο newsit.gr, τα όσα αναμένεται να συμβούν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας…

SOS για τα Επτάνησα, τη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα εκπέμπει ο Γιάννης Καλλιάνος. Σήμερα αναμένονται βροχές ακόμα και χαλαζοπτώσεις, αύριο αποκλιμακώνεται η κατάσταση και από Δευτέρα έρχεται κρύο. «Για το υπόλοιπο της ημέρας σήμερα ο καιρός αναμένεται πολύ άστατος στις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής χώρας και του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου» δηλώνει στο newsit.gr o μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρέξει στις περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Απλά θα είναι πολύ πιο τοπικού χαρακτήρα τα φαινόμενα εκεί και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Χρειάζεται όμως προσοχή σε τμήματα των Επτανήσων, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου και αργά το βράδυ χρειάζεται προσοχή σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Σε αυτά τα τμήματα θα εκδηλωθούν πολύ ισχυρές μπόρες, δυνατές καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Αναμένεται τεράστιος όγκος νερού να πέσει σε αυτές τις περιοχές, και πιθανότατα να δημιουργηθούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά βόρεια τμήματα της επικράτειας.

Θα βρέξει και στην Αττική και μάλιστα περιμένουμε αρκετές βροχές κυρίως προς τις απογευματινές ώρες. Περιμένουμε ένα δυνατό πέρασμα-ξέσπασμα για την πρωτεύουσα με αρκετά δυνατές τοπικές βροχές, αρκετό νερό και ίσως κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες. Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν φαίνεται ανησυχητικό το κύμα της κακοκαιρίας που θα περάσει από την Αττική.

Μαζί με τις βροχές έχουμε άλλον έναν ανησυχητικό παράγοντα ο οποίος είναι οι πολύ ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στα πελάγη από τις πρώτες πρωινές ώρες και φτάνουν τα 8, 9, ακόμα και τα 10 μποφόρ ως μέγιστες ριπές των ανέμων. Αυτοί οι νοτιάδες θα απασχολήσουν και τις ηπειρωτικές περιοχές, με αποτέλεσμα σε πολλά τμήματα της επικράτειας να έχουμε το φαινόμενο των βροχοθύελλων. Δηλαδή βροχοπτώσεις δυνατές συνοδεία ισχυρών ανέμων, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα, σε πτώσεις δέντρων, κατολισθήσει, υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών. Θα δημιουργήσει προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σίγουρα θα έχουμε απαγορευτικά στα πελάγη σήμερα.» 

Έρχεται αποκλιμάκωση από αύριο 

«Αύριο φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται η κατάσταση» λέει στο newsit.gr ο κος. Καλλιάνος. Θα υπάρχουν και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά. Ναι μεν θα βρέξει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος – χρειάζεται προσοχή και αύριο γιατί είναι ήδη κορεσμένο το έδαφος αλλά κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε βροχοπτώσεις και στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Θα βρέξει και στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Αν εξαιρέσουμε τα βορειοδυτικά τμήματα της επικράτειας (Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) όπου ο καιρός θα παρουσιάσει μία βελτίωση, στις υπόλοιπες περιοχές κατά περιόδους θα βρέχει όμως οι βροχοπτώσεις θα είναι πολύ εξασθενημένες σε σχέση με την σημερινή ημέρα (Σάββατο).  

Για αύριο SOS εκπέμπω για περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου αλλά και σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης όπου εκεί θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα.» 

Χειμωνιάτικο σκηνικό από Δευτέρα

Ο Γιάννης Καλλιάνος μέσω του newsit.gr διευκρινίζει ότι «Από Δευτέρα και έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται αρκετό κρύο στην επικράτεια κι ιδιαιτέρως στην Βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουμε ψυχρότερες αέριες μαζες από τις Βαλκανικές περιοχές που θα ρίξουν την θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή από τους 16-17 βαθμούς θα πάμε στους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας». Δείτε στον παρακάτω χάρτη live την πορεία της κακοκαιρίας…

Καιρός: Εικόνες από ολόκληρη τη χώρα

Ήδη η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα από την Αχαϊα, μέχρι την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και περιοχές της Μακεδονίας. Στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.

Δείτε παρακάτω εικόνες από τον Φλοίσβο στην Αττική, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά από νωρίς το πρωί…

Στα Τρίκαλα ο Πηνειός φουσκώνει και τα συνεργεία βρίσκονται επί ποδός…

Δείτε τις εικόνες και από την Πύλη Τρικάλων

Η κακοκαιρία χτυπάει περιοχές της Αχαϊας. Δείτε παρακάτω εικόνες από το Ρίο…

Επί ποδός τα συνεργεία και στην Καρδίτσα με τους ποταμούς στην Αργιθέα να φουσκώνουν και μια κατολίσθηση να προκαλεί συναγερμό στο χωριό Μάραθος…

Στην Εύβοια και τα Νέα Στύρα η θάλασσα βγήκε στη στεριά, εξαφάνισε δρόμους και κατέληξε σε σπίτια και καταστήματα…

Στα Γιάννενα πλημμύρισαν δρόμοι και βούλιαξε στα λασπόνερα μεγάλο ιχθυοτροφείο πέστροφας…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις