Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Καιρός – Κρήτη: Μαγευτικές εικόνες από το πυκνό χιόνι στα ορεινά

Καιρός – Κρήτη: Μαγευτικές εικόνες από το πυκνό χιόνι στα ορεινά

Τσουχτερό κρύο και χιόνια είναι το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, καθώς το νησί βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας «Ελπίς». Το Οροπέδιο Λασιθίου έχει ντυθεί στα λευκά, καθώς από τα ξημερώματα της Κυριακής (23.1.2022) χιονίζει ακατάπαυστα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη αν και η παρουσία εκχιονιστικού μηχανήματος για τον καθαρισμό των δρόμων, είναι συνεχής. Η θερμοκρασία στο Οροπέδιο της Κρήτης βρίσκεται στους -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χιόνι έχει κατέβει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως στην περιοχή Κράσι.

Σύμφωνα με το cretapost.gr χιονίζει επίσης στα Ανώγεια στο Ρέθυμνο, στον Ομαλό Χανίων και σε αρκετές ακόμα ορεινές περιοχές του νησιού. 

Μάλιστα, χιονοπτώσεις σημειώνονται σε ημιορεινές περιοχές, ενώ στα πεδινά πέφτει χιονόνερο και χαλάζι.

Στους… δρόμους βρίσκονται τα μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Η χιονόπτωση έχει κατέβει σε επίπεδα κάτω των 1000 μέτρων υψόμετρο, ενώ δυσκολίες στις μετακινήσεις εντοπίζονται σε περιοχές όπως οι Γωνιές, ο Κρουσώνας, η Βιάνος και το Οροπέδιο Λασιθίου όπου απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Αρκετοί δήμοι – μεταξύ αυτών το Οροπέδιο Λασιθίου και το Ρέθυμνο – έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν Δευτέρα και Τρίτη τα σχολεία.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως χιονίζει στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται υπό το μηδέν.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται από τα ξημερώματα στις συγκεκριμένες περιοχές, για να κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους «ωστόσο καλό είναι οι πολίτες εκτός από τις αλυσίδες, να περιορίσουν στο απαραίτητο τις μετακινήσεις τους».

Ο κ. Συριγωνάκης ανέφερε ότι η κακοκαιρία που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, κρατάει σε πλήρη εγρήγορση το μηχανισμό της πολιτικής προστασίας, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και από τους πολίτες που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί τις νυχτερινές και τις πολύ πρωινές ώρες, λόγω παγετού.

Πηγή: cretapost.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις