Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Καιρός – Ψυχρή Λίμνη: Εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε Θεσσαλία και Μακεδονία – Δείτε την πρόγνωση

Καιρός – Ψυχρή Λίμνη: Εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε Θεσσαλία και Μακεδονία – Δείτε την πρόγνωση

Ο καιρός αγριεύει και δείχνει τα δόντια του με πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. Καταστροφές σε Λάρισα, Καρδίτσα Φλώρινα και Κοζάνη. Η Ψυχρή Λίμνη παραμένει στη χώρα μας. Δείτε ποιες περιοχές παίρνουν σειρά…

Το φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”, όπως αποκαλούν οι μετεωρολόγοι τις έντονες καταιγίδες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη, πλήττει από την Κυριακή το μεσημέρι κυρίως περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες.

Χαρακτηριστικές ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και τα ισχυρά μποφόρ που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Καρδίτσας, τα οποία προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα σε οικίες, κολώνες ηλεκτροδότησης, ενώ αρκετές ήταν και οι κοπές δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους.

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε και την περιοχή του Παλαμά στην Καρδίτσα με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχόπτωση, το χαλάζι και τους ισχυρούς ανέμους. Αποκολλήθηκαν στέγες σπιτιών και αποθηκών και καταστράφηκαν καλλιέργειες κυρίως με βαμβάκι, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ειδικά στον Παλαμά, απέναντι από το Κέντρο Υγείας, έπεσε ένα τεράστιο δέντρο, κλείνοντας διπλανό δρόμο και κόβοντας ηλεκτροφόρα καλώδια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το Νοσηλευτικό Ίδρυμα να μην έχει παροχή ρεύματος μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Τελικά λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότησή του, όπως και στη γύρω περιοχή όπου είχε διακοπεί για μερικές ώρες.

Επίσης, πίσω από το Δημαρχείο, κομμάτια δένδρου κόπηκαν και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ σκορπίστηκε στους πέντε ανέμους και μια μεταλλική σκεπή πάνω από ισόγειο κτήριο με ιδιωτικό φροντιστήριο. Αρκετά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από οικόπεδα, υπόγεια. Δείτε τις εικόνες του karditsalive.net

Η κακοκαιρία σε Λάρισα και Φλώρινα

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες που καταγράφηκαν στη Μελίτη της Φλώρινας, όπου εχτές αργά το απόγευμα «χτύπησε» ένας ανεμοστρόβιλος, μήκους 1 χλμ..Ευτυχώς ο ανεμοστρόβιλος δε δημιούργησε προβλήματα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τη Λάρισα, με χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση. Από την κακοκαιρία δε δημιουργήθηκαν ζημιές, ωστόσο προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους, την ώρα που οι εικόνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία κάνουν το γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι μετεωρολόγοι αποκαλούν το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» λόγω των έντονων καταιγίδων που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και από χθες το μεσημέρι χτυπά και τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, σχεδόν 5.000 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS, ενώ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η «ψυχρή λίμνη» θα διαρκέσει μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ στη συνέχεια αναμένεται ισχυρό μελτέμι το οποίο θα διατηρήσει τη θερμοκρασία μέχρι τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, στα δυτικά και τα νότια θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα τους 33 με 35 βαθμούς.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις απογευματινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, αλλά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις που το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στα ανατολικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 και στα ηπειρωτικά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μέχρι τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Στα νότια λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, πρόσκαιρα το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις