Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Καιρός – Θέρμη Θεσσαλονίκης: Αίτημα του δήμου να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Καιρός – Θέρμη Θεσσαλονίκης: Αίτημα του δήμου να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές που επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία ζητά ο Δήμος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη στον Δήμο Θέρμης και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, υποβάλλεται αίτημα να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, οι περιοχές που χτυπήθηκαν από την ισχυρή νεροποντή της 17ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, από τις αυτοψίες προέκυψε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από την ισχυρή νεροποντή είναι αυτή του Φράγματος Θέρμης. Οι ζημίες εντοπίζονται σε τρία σημεία και σε περιοχές κατά μήκος του ρέματος το οποίο κατεβάζει μεγάλο όγκο νερού από την περιοχή του Χορτιάτη.

Ειδικότερα, έχει καταστραφεί πλήρως ένα γεφυράκι, ενώ άλλα δύο έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες. Καταστράφηκε, επίσης, ο υπερχειλιστής του φράγματος, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τις γύρω περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε δρόμους και «ιρλανδικές» διαβάσεις.

Χθες, Κυριακή (18.06.2023) ο Δήμος Θέρμης απέστειλε στην αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη έκθεση αποτίμησης των ζημιών και σήμερα (19.06.2023) αποστέλλεται και η δεύτερη, περισσότερο λεπτομερής έκθεση αποτίμησης.

Καιρός – Θέρμη Θεσσαλονίκης: Καταστροφές σε ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια

Πρώτο μέλημα του δήμου Θέρμης είναι να γίνει καθαρισμός των περιοχών κατά μήκος του ρέματος, από τα φερτά υλικά τα οποία μετέφερε το ορμητικό νερό. Παράλληλα ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος έχει ζητήσει από τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη χορήγηση ειδικών μηχανημάτων, απαραίτητων γι’ αυτές τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

Στο αίτημα για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται και τα Βασιλικά, όπου, επίσης, σημειώθηκαν καταστροφές σε ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις εισροής υδάτων σε σπίτια και αγροικίες.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες που ξέσπασε η ισχυρή νεροποντή, τα ξημερώματα του Σαββάτου (17.06.2023), τα συνεργεία του δήμου βρέθηκαν σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό που να αφορά κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, και σε μία περίπτωση που υπήρξε εγκλωβισμός ενός αυτοκινήτου σε μία «ιρλανδική» διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, η παρέμβαση ήταν άμεση, απεγκλωβίστηκε η οδηγός και ρυμουλκήθηκε το αυτοκίνητο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις