Πέμπτη, 29 Φεβ.
18oC Αθήνα

Καλάβρυτα: Σπαρακτικές σκηνές για τους νεκρούς αναρριχητές – Ραγίζουν καρδιές οι στενοί συγγενείς τους

Καλάβρυτα: Σπαρακτικές σκηνές για τους νεκρούς αναρριχητές – Ραγίζουν καρδιές οι στενοί συγγενείς τους

Τραγωδία στα Καλάβρυτα με τις προσπάθειες των διασωστών να επικεντρώνεται από το απόγευμα στο πως θα μεταφερθούν οι σοροί τους. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων που περιμένουν σε χωριό…

Οι σύζυγοι και οι στενοί συγγενείς των άτυχων ορειβατών προσεύχονταν για ένα θαύμα στα Καλάβρυτα που όμως δεν έγινε. Το απόγευμα ενημερώθηκαν ότι οι άνθρωποί τους είναι νεκροί και πλέον όλοι περιμένουν στο χωριό που θα μεταφερθούν οι σοροί τους. Με τις ώρες από το απόγευμα να περνούν αργά και βασανιστικά για όλους. Το πώς έγινε η τραγωδία έχει αυτή τη στιγμή λίγη σημασία για τους ίδιους. Λόγια για να απαλύνουν τον πόνο τους, δεν μπορούν να ειπωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, είναι οι τρεις άνδρες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι άτυχοι ορειβάτες να πάτησαν σε κάποιο λάθος σημείο, ο πάγος που υπήρχε να έσπασε και οι ίδιοι να έπεσαν στο κενό από τα 300 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις φίλοι, δεν είχαν χρονικά περιθώρια αντίδρασης.

Παρά την εμπειρία τους, η συγκεκριμένη αναρρίχηση έκρυβε μια παγίδα θανάτου για όλους. Ο Γιάννης Τορέλλι, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο Παναγιώτης Τέκος, σκοτώθηκαν όπως φαίνεται ακαριαία. Οι εικόνες άλλωστε από τη χιονισμένη πλαγιά δείχνουν πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο σημείο.

  

Όπως τονίζει στο newsit.gr, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, η επιχείρηση ώστε οι σοροί των αναρριχητών να μεταφερθούν αρχικά στο χωριό Μεσορρούγι, όπου βρίσκονται τα ασθενοφόρα και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη γιατί χάσαμε τρεις έμπειρους και πολύ καλούς ορειβάτες. Και οι τρεις ήταν εκπαιδευτές, αγαπούσαν την ορειβασία, είχαν ανέβει πολλές φορές τον Χελμό και ήξεραν το βουνό. Ήθελαν να βρουν τον βράχο που είναι τα Ύδατα της Στυγός και εκεί θα έκαναν αναρρίχηση στον πάγο.

Ήταν σίγουροι απ’ ότι φαίνεται γιατί ήξεραν το βουνό, ήταν μέρα όταν ανέβηκαν, στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου πάρκαραν στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού και με τα ορειβατικά τους πέδιλα ανέβηκαν το βουνό. Στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν στο σημείο εκείνο που είχαν εντοπίσει για να κάνουν την αναρρίχηση στον πάγο, πατώντας σε κάποιο σημείο στο πέρασμά τους, μάλλον δημιούργησαν χιονοστιβάδα, από το χιόνι που ήταν πάνω στο βουνό και έπεσαν στο γκρεμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Τους βρήκαμε μετά από τεράστιες προσπάθειες που έγιναν, από τους ανθρώπους του χιονοδρομικού μας κέντρου, από τους εθελοντές, από τις υπηρεσίες τις πυροσβεστικής υπηρεσίας, από το ελικόπτερο που πέταξε. Τους εντοπίσαμε από ένα μπουφάν και ένα κράνος, έδωσε στίγμα το ελικόπτερο και με πεζοπορία που έκαναν τμήματα εθελοντών και της ΕΚΑΜ, φτάσαμε στο σημείο εκείνο, όπου τελικά βρέθηκαν δυστυχώς και οι τρεις νεκροί” περιγράφει ο Θανάσης Παπαδόπουλος.

Και συνεχίζει ο δήμαρχος, λέγοντάς μας ότι “η επιχείρηση είναι ακόμα σε εξέλιξη και υπολογίζεται ότι μετά τα μεσάνυχτα θα μπορέσουν να τους μεταφέρουν από το σημείο, στο Μεσορρούγι, όπου βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και απ’ ότι ξέρω η γυναίκα του ενός αναρριχητή καθώς και κάποιοι άλλοι συγγενείς τους”.

Για την ώρα οι σοροί των τριών αναρριχητών είναι δύσκολο να μεταφερθούν καθώς το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο και το ελικόπτερο δεν μπορεί να πλησιάσει με ασφάλεια. Περισσότερα από 20 άτομα μετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών σε πλαγιά στο Χελμό. Οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αφού εκτός από χιόνια υπάρχει στο σημείο και πυκνή ομίχλη που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες των θυμάτων της τραγωδίας…

Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος
Ο Γιάννης Τορέλλι
Ο Παναγιώτης Τέκος

Οι τρεις αναρριχητές ήταν αγνοούμενοι από το απόγευμα του Σαββάτου (05-02-2022) στην περιοχή Χελμός στα Καλάβρυτα. Εναέριες και επίγειες έρευνες που διεξάγονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες διέκριναν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στην βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός.

Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος

«Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα παρέσυρε τους αναρριχητές στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την επιθυμητή διαδρομή», έκανε γνωστό νωρίτερα το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων σε ανακοίνωση. Νωρίτερα είχαν βρεθεί μπουφάν, κράνος, σακίδιο και άλλα αντικείμενα που εξετάζονταν για να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους τρεις αναρριχητές που χάθηκαν κοντά στα Καλαβρυτα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις