Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τους αναρριχητές που χάθηκαν στα χιόνια

Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τους αναρριχητές που χάθηκαν στα χιόνια

Η πτώση από μεγάλο ύψος είναι η αιτία θανάτου των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα, οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί χθες Κυριακή (6.2.2022), σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία αναφέρει ότι οι άτυχοι άνδρες καταπλακώθηκαν από μια παγοσκεπή.

Οι αναρριχητές στα Καλάβρυτα έφεραν πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι, στο θώρακα, στα άκρα, στην κοιλιά και στην λεκάνη, όπως αναφέρεται στην ιατροδικαστική εξέταση ενώ οι διασώστες που επιχείρησαν για τον εντοπισμό τους στο δύσβατο σημείο στην περιοχή Ύδατα της Στυγός, βρήκαν σημάδια από χιονοστιβάδα.

Η ιατροδικαστής Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η αιτία θανάτου είναι «αρκετές κακώσεις σώματος, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με πτώση και τις συναντάμε μετά την πτώση από διάφορα ύψη».

Όπως πρόσθεσε, «κατά την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι σοροί και των τριών έφεραν κακώσεις στο θώρακα, ενώ διαπιστώθηκαν επίσης διαφορετικές κακώσεις στις τρεις σορούς, όπως στα άνω και τα κάτω άκρα, στην λεκάνη και στο κεφάλι».

Σύμφωνα με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, οι μεγάλοι όγκοι χιονιού, φαίνεται πως παρέσυραν και καταπλάκωσαν τους τρεις ορειβάτες, με τη μορφή χιονοστιβάδας. Όπως ανέφερε και στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος, «μιλάμε για 3 πάρα πολύ έμπειρους ορειβάτες, όμως δυστυχώς η φύση κρύβει εκπλήξεις που ίσως και ο πιο έμπειρος δεν μπορεί να αναγνωρίσει. Το βουνό έχει την ιδιαιτερότητα ότι αναλόγως πώς, πού και πόσο χιόνι θα ρίξει δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία».

«Ήταν η κακιά στιγμή»

«Δυστυχώς είναι μεγάλη απώλεια για την Πατρινή αλλά και συνολικά την ελληνική ορειβασία και αναρρίχηση. Ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Παναγιώτης ήταν από τους καλύτερους αναρριχητές, με πολλές διαδρομές στα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήταν η κακιά στιγμή. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, είχαν τον απαραίτητο και κατάλληλο εξοπλισμό για αυτές τις συνθήκες. Ήταν άτυχοι. Πρέπει να πάτησαν στη βάση της χιονοστιβάδας και αυτή να έφυγε ακαριαία και να τους πλάκωσε», αναφέρει στο newsit.gr ο Μιχάλης Μαράζης, ταμίας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πάτρας.

«To βουνό σε αγαπούσε τόσο πολύ που ήθελε να μείνεις για πάντα κοντά του»

Συνάδελφοι του Παναγιώτη Τέκου, ενός εκ των τριών ορειβατών που εντοπίστηκαν νεκροί χθες Κυριακή, άφησαν λουλούδια και ένα σημείωμα για την τραγική απώλειά του, όπως αναφέρει το tempo24.gr.

«Η αγάπη σου για το βουνό μας απέραντη. Σε αγαπούσε κι αυτό τόσο πολύ που ήθελε να μείνεις για πάντα κοντά του».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις