Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Καρδίτσα: Οι ληστές έγιναν δολοφόνοι – Τα ισόβια για το έγκλημα και το όνειρο του δράστη να πάει στο Άγιο Όρος

Καρδίτσα: Οι ληστές έγιναν δολοφόνοι – Τα ισόβια για το έγκλημα και το όνειρο του δράστη να πάει στο Άγιο Όρος
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το έγκλημα στην Καρδίτσα αναβίωσε με τους δύο δράστες να καταδικάζονται σε ισόβια για τη δολοφονία που διέπραξαν. Αίσθηση από τα λόγια που είπε ο ένας για το φονικό και τις κινήσεις που έκανε στη συνέχεια…

Ήταν ένα έγκλημα που το 2016 συντάραξε τους Σοφάδες στην Καρδίτσα. Μια δολοφονία 93χρονης που βρίσκοταν στο σπίτι της, μόνη, αβοήθητη και ανήμπορη να αντισταθεί. Ο ένας εκ των δύο, είπε στο δικαστήριο ότι απορεί και ο ίδιος με τα όσα έκανε. Ζήτησε να τιμωρηθεί για το φονικό και είπε στους δικαστές πως όταν εκτίσει την ποινή του, θα πάει στο Άγιο Όρος να γίνει μοναχός. Η εμπλοκή τρίτου ατόμου στη ληστεία μετά φόνου αποκλείστηκε. Τόσο από τις απολογίες των δραστών, όσο και από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε χθες (15-11-2022) το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας για τη δολοφονία 93χρονης γυναίκας τον Ιούλιο του 2016 στους Σοφάδες Καρδίτσας. Ομόφωνα ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκαν δύο Ρομά, ένας 35χρονος από την Καρδίτσα και ένας 36χρονος από τον Τύρναβο, στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή (κατά πλειοψηφία) της επιπλέον 15ετούς κάθειρξης για την έτερη κατηγορία, της ληστείας κατά συναυτουργία.

Με κίνητρο την κλοπή, η απόφαση των δύο Ρομά να μπουν στο σπίτι της μικροκαμωμένης, όπως περιέγραψαν τη θανούσα χθες στο δικαστήριο, εξελίχθηκε σε ανθρωποκτονία με θύμα την ανήμπορη ηλικιωμένη. Oι αστυνομικοί βρήκαν στον τόπο της δολοφονίας αποτυπώματα και γενετικό υλικό και αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν ταυτοποίησαν τους δύο δράστες που ήταν σεσημασμένοι λόγω κλοπών.

Συνελήφθησαν την επόμενη μέρα στους Σοφάδες και κατά την προανακριτική διαδικασία ομολόγησαν ότι ήταν και ένα τρίτο άτομο μαζί τους που ήταν και ο εγκέφαλος της ληστείας.  Ο τρίτος, 19 ετών τότε, συνελήφθη στη Νέα Αγχίαλο. Χθες όμως στο ΜΟΕ οι δύο κατηγορούμενοι κατέθεσαν, σε αντιδιαστολή με τα όσα είπαν τότε στον ανακριτή και το πρωτόδικο δικαστήριο, ότι ο τρίτος κατηγορούμενος δεν ήταν μαζί τους την ημέρα της πράξης και δεν είχε καμία σχέση για τα αδικήματα που οι ίδιοι κατηγορούνται.

Όταν ρωτήθηκαν από το δικαστήριο γιατί είπαν ψέματα στην αρχική τους κατάθεση, απάντησαν ότι το έκαναν επειδή τους χτυπούσαν οι αστυνομικοί και τους πίεζαν να «δώσουν» και ένα τρίτο άτομο. Ο τρίτος κατηγορούμενος λοιπόν που εν τέλει αθωώθηκε, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 που έγινε το συμβάν, ήταν με την οικογένεια τους στους Σοφάδες στην Καρδίτσα και έκαναν διάφορες δραστηριότητες στην πόλη από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Τη δολοφονία της γυναίκας ομολόγησε ο δεύτερος κατηγορούμενος που μπήκε πρώτος στο σπίτι. «Απορώ γιατί πήγα κατευθείαν στη γιαγιά για να τη στραγγαλίσω και όχι να πάρω πρώτα τα λεφτά» κατέθεσε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως είδε την ηλικιωμένη να ανοίγει το ψυγείο και την «κλείδωσε με τα χέρια του». Ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν χρησιμοποίησε το σεντόνι για να την στραγγαλίσει και αρνήθηκε ότι την χτύπησε. «Απορώ πως μου βγήκε το φονικό ένστικτο» απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου όταν τον ρώτησε τι τον ώθησε να κάνει αυτή την πράξη, προσθέτοντας πως από 8 χρονών ήταν στην παραβατικότητα κάνοντας ληστείες αλλά δεν είχε αφαιρέσει ποτέ ζωή μέχρι τότε.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως με τη βοήθεια του δεύτερου κατηγορούμενου μετακίνησαν την ηλικιωμένη από την κουζίνα στο δωμάτιο και στη συνέχεια ο ίδιος της πέρασε το σεντόνι στο λαιμό. Μόλις ολοκλήρωσαν την πράξη τους, μοίρασαν τα λεφτά που βρήκαν στο σπίτι και έφυγαν για την Καρδίτσα. «Θέλω να τιμωρηθώ γιατί μου αξίζει και όταν απελευθερωθώ να πάω στο Άγιο Όρος» κατέθεσε ο κατηγορούμενος ολοκληρώνοντας την απολογία του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις