Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καταγγελία για απάνθρωπη συμπεριφορά της Frontex σε πρόσφυγες της Λέσβου

ΦΩΤΟ που δημοσιεύει το LesvosPost
ΦΩΤΟ που δημοσιεύει το LesvosPost

Η καταγγελία έγινε από την ΔΟΜΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ για την συμπεριφορά της FRONTEX Μάλτας, σε εθελοντές και πρόσφυγες

Σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιεύει το LesvosPost:

“Αργά χθες τη νύχτα, φουσκωτή βάρκα με 50 πρόσφυγες έφτασε συνοδευόμενη στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς. Η Μαλτέζικη Frontex συνέλαβε τη βάρκα 200 μέτρα πριν φτάσει στην ακτή και την κράτησε στα ανοιχτά έξω από το λιμάνι για σχεδόν μία ώρα. Από το μώλο της Σκάλας, ακούγαμε τις φωνές των ανθρώπων μέσα στη νύχτα να φωνάζουν βοήθεια, αγχωμένοι από την αναίτια αναμονή.

Τελικά οι φροντεξάδες περίμεναν τα βανάκια του λιμενικού να έρθουν να πάρουν τους πρόσφυγες στη Μόρια και μόνο τότε τους έφεραν στην ακτή. Το πλήρωμα της μαλτέζικης Φρόντεξ έδειξε άθλια συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ήταν βρεγμένοι και με μικρά παιδιά, οι λιμενικοί τους στέρησαν οποιαδήποτε παροχή βοήθειας, τους έβαλαν σε σειρά και ανάγκασαν ακόμα και τους τραυματίες να περπατήσουν υποβασταζόμενοι 300 μέτρα την ανηφόρα.Ταυτόχρονα, εκαναν κλοιό γύρω τους ώστε κανείς να μην μπορεί να τους πλησιάσει.
Αγνοούσαν επιδεικτικά ακόμα και τον επικεφαλής του ΟΗΕ που τους πίεζε οτι πρέπει να προσφερθεί βοηθεια και ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ανάμεσα τους. Μάλιστα ένα γουρούνι της μαλτέζικης φροντεξ έσπρωξε με δύναμη έναν γιατρό που εξέταζε ένα βρέφος που έδειχνε να μην αντιδράει. Αμέσως προκλήθηκε ένταση και ο μπάτσος φώναζε “Καλά είναι το μωρό, καλά είναι, φύγετε απο δω”!
Πρώτη φορά βλέπουμε τον αποκλεισμό προσφύγων στη θάλασσα μέχρι να ρθουν τα βαν του λιμενικού ώστε να μην δεχτούν καμιά βοήθεια από τους αλληλέγγυους της ακτής, πρώτη φορά βλέπουμε να σπρώχνουν και να τραμπουκίζουν έτσι γιατρούς και εθελοντές, πρώτη φορά βλέπουμε τις αρχές να θυμούνται με τόσο ζήλο ότι πρόκειται για “παράνομους” και “κρατούμενους”, και φυσικά κάθε παράνομος και κρατούμενος σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να έχει κανένα δικαίωμα.

Πηγή: LesvosPost

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε