Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κατάρα: Ο δρόμος που οι οδηγοί διασχίζουν με δική τους ευθύνη – Η ιστορία πίσω από το όνομα

Κατάρα: Ο δρόμος που οι οδηγοί διασχίζουν με δική τους ευθύνη – Η ιστορία πίσω από το όνομα

Συνδέει τα Τρίκαλα με τα Ιωάννινα και είναι γνωστή ως Κατάρα. Όπως μαρτυρούν οι ταμπέλες που έχουν παραμείνει στον δρόμο, η διέλευση είναι αποκλειστική ευθύνη των οδηγών.

Η Κατάρα που ενώνει Τρίκαλα και Ιωάννινα ήταν τόσο επικίνδυνη ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, εάν ο δρόμος ήταν ανοιχτός και όχι κλειστός λόγω του πάγου και του χιονιού, που η διέλευση γινόταν με την ευθύνη των οδηγών, όπως μαρτυρούν και οι πινακίδες που έχουν παραμείνει στον δρόμο.

Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και στοιχειώνουν το μέρος, για έναν Δεσπότη που κάπου στα 1800 επιχείρησε να περάσει από εκεί, δυσκολεύτηκε πολύ και «καταράστηκε» το σημείο.

Εξού και το όνομα Κατάρα και στον αυχένα της «ο κάμπος του Δεσπότη». Εκεί όπου σταματούσαν παλιά τα καραβάνια για ανάπαυση και τους σύγχρονους καιρούς οι οδηγοί για ζέστη στο τζάκι, παραδοσιακές πίτες και ζεστές σούπες.

Όλα αυτά έως και το 2008, οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Εγνατίας Οδού, στα όρια των νομών Τρικάλων – Ιωαννίνων, καθώς η Κατάρα από τότε εγκαταλείφθηκε.

Το @Up Stories σε συνεργασία με τον @Fotis Passos και το @trikalavoice παρουσιάζουν το πέρασμα – μύθος των Ελληνικών δρόμων που ενώνει τα Τρίκαλα με τα Ιωάννινα και είναι γνωστό ως Κατάρα:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην επιχειρήσετε να το περάσετε πια, καθώς, όπως κάθε χειμερινή περίοδο, η παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Τρικάλων, στο τμήμα από διακλάδωση Μηλιάς Μετσόβου μέχρι Μαλακάσι, κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των Αυτοτελών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Θεσσαλίας και Ηπείρου, κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι κλειστή με μπάρα και με σήμανση (πληροφοριακές πινακίδες), διότι δεν θα γίνεται εκχιονισμός.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις