Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καβάλα: Ανακοίνωση – προειδοποίηση για καφέ αρκούδα που κρύβεται και κυκλοφορεί ελεύθερη στο βουνό

Καβάλα: Ανακοίνωση – προειδοποίηση για καφέ αρκούδα που κρύβεται και κυκλοφορεί ελεύθερη στο βουνό

Η είδηση έρχεται από την Καβάλα και έχει γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης. Μια καφέ αρκούδα επανεμφανίστηκε στην περιοχή μετά από έξι δεκαετίες και έχει προκαλέσει αναστάτωση…

Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι μετακινούνται τις βραδινές ώρες στο βουνό, λόγω της επανεμφάνισης -μετά από 60 χρόνια- καφέ αρκούδας στην περιοχή του Παγγαίου, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείριση Κρίσεων, η οποία συστάθηκε για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για ένα απόλυτα προστατευμένο είδος με βάση την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Καλούνται οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και ιδιαιτέρως οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφιλίππων, Χορτοκοπίου, Παλαιοχωρίου, Δρυάδος, Γαληψού του Δήμου Παγγαίου, της Λιμνιάς του Δήμου Καβάλας και του Πλαταμώνα του Δήμου Νέστου, να προσέχουν.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να ενημερώσουν αμέσως το Δασαρχείο Καβάλας, το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ή το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας στον αριθμό 1591.

Ως βασικά μέτρα προφύλαξης προτείνεται η έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων, η συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών, η επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, ο επαρκής φωτισμός, η σωστή φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Επισημαίνεται, ότι η αρκούδα είναι νυκτόβιο ζώο, κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή. Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου με αρκούδα πρέπει να αφεθεί ο ανοιχτός χώρος, προκειμένου να έχει ελεύθερο χώρο διαφυγής, δεν πρέπει να αισθανθεί ότι απειλείται, να κρατηθεί η ψυχραιμία του ανθρώπου και να μείνει ακίνητος. Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις