Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Καβάλα: Κατασκευή μαθητών για φθηνή ηλιακή ενέργεια – Το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας [pics]

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο μυθικός γιος του θεού Ήλιου, ο Φαέθων μπορεί να μην κατάφερε να οδηγήσει με επιτυχία στον ουρανό το άρμα του πατέρα του, με αποτέλεσμα ν’ αφηνιάσουν τα άλογα και να καταστραφεί παρ’ ολίγον η Γη…

αφού ο Ήλιος ανεβοκατέβαινε συνέχεια, ωστόσο στις μέρες μας το όνομα του έχει γίνει συνώνυμο ενός σύγχρονου προϊόντος, που στόχο έχει να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και να εξασφαλίσει την απόλυτη κλιματική ισορροπία κάνοντας χρήση της πιο φθηνής και ταυτόχρονα πιο ισχυρής ενέργειας της φύσης, του ήλιου. Ο Φαέθων “δάνεισε” το όνομά του σε μια κατασκευή μιας ομάδας 25 παιδιών του 5ου Λυκείου Καβάλας, τα οποία στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων κατασκεύασαν ένα προϊόν που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη λύση για φθηνή οικιακή ενέργεια μόνο με τη βοήθεια του ήλιου…

Οι μαθητές της β’ τάξης του 5ου Λυκείου Καβάλας, με τη συνεργασία, την εποπτεία και τη συμβολή τεσσάρων καθηγητών τους αλλά και έναν εξωτερικό τεχνικό συνεργάτη, σύστησαν μια ολοκληρωμένη ομάδα εργασίας, που μέσα από τη διαμονή ρόλων και ευθυνών κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση με την επωνυμία “Φαέθων” (PHAETHON), το ίδιο όνομα που έχει και το προϊόν τους. Με όραμα, ιδέες και οικολογική ευαισθησία τα παιδιά μπόρεσαν, όπως λένε, να εξερευνήσουν τα όρια του εφικτού και της ανθρώπινης φαντασίας, επιστρατεύοντας την αστείρευτη δημιουργικότητά τους.

Τι είναι το “Φαέθων”; Είναι ένας ανακλαστήρας που, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ομάδας εργασίας Θανάσης Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τοποθετείται εύκολα και γρήγορα σε όλα τα σπίτια εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια. “Το Φαέθων απαρτίζεται από δύο βασικά μέρη, μια αντανακλαστική επιφάνεια κι έναν μηχανισμό κίνησης. Μπορεί να είναι τοποθετημένο σ’ ένα πλαίσιο παραθύρου και με την κατάλληλη κλίση, να αντικατοπτρίζει τις ηλιακές ακτίνες στην περιοχή-στόχο ή τον εσωτερικό χώρο του δωματίου. Λειτουργεί με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό, ο οποίος τοποθετείται στο πίσω μέρος της αντανακλαστικής επιφάνειας και εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή σύλληψη των ακτινών του ήλιου ανά πάσα στιγμή”, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο χειρισμός του είναι πολύ εύκολος. Όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής παραγωγής της ομάδας Δημήτρης Χατζής, “αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το κινητό τηλέφωνο με μια εφαρμογή που επίσης δημιούργησαν τα μέλη της ομάδας εργασίας”. Το βασικότερο πλεονέκτημα της πρωτοποριακής αυτής κατασκευής συγκριτικά με τα κλασσικά solar panel, όπως τονίζει ο Δημήτρης Χατζής, είναι ότι δεν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να εγκατασταθούν ούτε έχουν μεγάλο κόστος.

Το Φαέθων, υπογραμμίζει, μπορεί να τοποθετηθεί στο πλαίσιο ενός παραθύρου μιας οποιαδήποτε κατοικίας και με σχετικά λίγα έξοδα να λειτουργήσει ικανοποιητικά προσφέροντας πολλά και σημαντικά οφέλη: Στην κατοικία ως φυσικό ηλιακό φως. Το προϊόν θα φωτίσει οποιοδήποτε σκοτεινό χώρο πλήρως, με φυσικό φως. Στην κατοικία ως ηλιακός θερμοσίφωνας. Στον ηλιακό θερμοσίφωνα επιτυγχάνεται η μετατροπή του ηλιακού φωτός σε θερμότητα για τη θέρμανση του νερού με τη χρήση ενός ηλιακού θερμικού συλλέκτη. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την παραγωγή ζεστού νερού για το σπίτι. Το προϊόν κατευθύνει τις ακτίνες του ηλίου πάνω στο συλλέκτη όλη την ημέρα.

Στην καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο. Με το φυσικό φως που κατευθύνεται από το προϊόν, οποιοδήποτε σύστημα υδροπονίας μπορεί να ανθίσει όλο το χρόνο. Στην υγεία. Η “βιταμίνη του ήλιου” παράγεται στο δέρμα, όταν είναι κάτω από το φως του ήλιου. Η βιταμίνη D έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ίσως η πιο σημαντική είναι να ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, διευκολύνοντας την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Σε πρώτη φάση πάντως, ο πρώτος ανακλαστήρας που κατασκευάστηκε θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου των παιδιών αλλά, όπως υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία, είναι αναμφισβήτητα προσιτός σε νοικοκυριά καθώς και δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις.Ο ανακλαστήρας Φαέθων την επόμενη εβδομάδα μαζί με όλη την ομάδα των παίδων θα “ταξιδέψουν” στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό για το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, με την ελπίδα, ότι η δημιουργικότητά τους θα επιβραβευτεί και θα διακριθεί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε