Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΔΕΘ 2018 – “Εκρηκτική” η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη – Επεισόδια στον Λευκό Πύργο, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

ΔΕΘ 2018 – “Εκρηκτική” η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη – Επεισόδια στον Λευκό Πύργο, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

– Μαζικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 83η ΔΕΘ
– 7.000 αστυνομικοί στο “πόδι”
– Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στις συγκεντρώσεις – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ τα επεισόδια στο περιθώριο της ΔΕΘ, καθώς ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απαντούν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου διακόπηκε και κατά διαστήματα ομάδες διαδηλωτών επιτίθενται εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης παραμένει αποπνικτική, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έγινε γνωστό εάν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές από την αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, ενώ ομάδα διαδηλωτών παραμένει κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου.

Δείτε video από το σάιτ Voria.gr:

Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στις συγκεντρώσεις – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

 

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την ύφεση και τη λιτότητα και πλέον μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε με σχέδιο, να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου να βγουν στο προσκήνιο, στις νέες και στους νέους της πατρίδας μας, στον επιχειρηματικό κόσμο που τολμά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου των ΗΠΑ, στην ΔΕΘ, που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

«Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι μόνο μία χώρα, η οποία βγαίνει από την κρίση έχοντας μπροστά της πολλές νέες προοπτικές, αλλά είναι και μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει και παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μία εύθραυστη, γενικότερα θα έλεγα, ευρύτερη περιοχή», παρατήρησε. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, λοιπόν, ως πυλώνας σταθερότητας, ως πυλώνας ασφάλειας και ως μία χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή. Και η στήριξη σε αυτήν την προσπάθειά μας από την παρουσία τη δική σας, σήμερα, εδώ, και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ είναι πραγματικά μια πολύ, μα πολύ σημαντική συμβολή».

Αναφερόμενος στην 83η ΔΕΘ και με την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να παίξει καθοριστικό ρόλο, να είναι η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης και η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία».

Υπενθύμισε ότι στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον είχε συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την «πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, μετά την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής, που σηματοδοτεί και την επάνοδο της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα, στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ».

«Τους δύο λαούς μάς ενώνουν πολλά. Πάνω από όλα μάς ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, πολύ δυνατούς δεσμούς στο διάβα της ιστορίας, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, όμως και μια διαρκή και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία», είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, επισήμανε:

«Επισκέπτεστε, λοιπόν, κύριε υπουργέ, τη χώρα μας σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και πλέον μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε με σχέδιο. Να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου να βγουν στο προσκήνιο, στις νέες και στους νέους της πατρίδας μας, στον επιχειρηματικό κόσμο που τολμά. Και πιστεύω ότι έχουμε να πάρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία από την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, ανθρώπων της αγοράς από τις ΗΠΑ, με αφορμή την τιμητική παρουσία της χώρας στην 83η ΔΕΘ. Οι ΗΠΑ, μία πρωτοπόρος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας παραγωγής, εκεί όπου ανθούν οι ιδέες της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέλουμε να είναι και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αρωγός της προσπάθειάς μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία και να επενδύσουμε στις νέες ιδέες, στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει την καλύτερη βάση, το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας.

Διαβάστε ΕΔΩ όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις