Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Πόλεμος” για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης! Τι είπαν Τσίπρας, πρώην και νυν δήμαρχος!

“Πόλεμος” για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης! Τι είπαν Τσίπρας, πρώην και νυν δήμαρχος!
ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

«Δώρο του κ. Μητσοτάκη στον νέο εθνικό εργολάβο και επιστροφή στη διαπλοκή», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση του πρωθυπουργού για επιλογή της λύσης της απομάκρυνσης των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επανατοποθέτησής τους, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενημέρωση που είχε.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού για το Σταθμό Βενιζέλου από το βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία γκάφα για μια προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος ήρθε στη ΔΕΘ και έδωσε “πάσα” στον νέο εθνικό εργολάβο παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν. Εγώ θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για γκάφα, ούτε για προχειρότητα, ούτε για ερασιτεχνισμό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραία δώρο στο νέο εθνικό εργολάβο, ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση και στην “πλάτη” των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αυξήσει τα διόδια στην Αττική οδό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω να μιλάω έξω από τα δόντια. Επιστρέψαμε, δυστυχώς, στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων σε εργολάβους, στην “πλάτη”, όμως, των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό και βεβαίως εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

Τόνισε πως αυτό το ψευτοδίλημμα «αρχαία ή μετρό» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση «και αρχαία και μετρό» και τώρα με την απόφαση του πρωθυπουργού πάμε στο «ούτε αρχαία, ούτε μετρό».

Μπουτάρης: Δε μπορώ να δεχθώ να πετάξουν τον πολιτισμό στα σκουπίδια

«Ο πολιτισμός για τη Θεσσαλονίκη είναι νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να δεχθώ να τον πετάξουν στα σκουπίδια», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και σημείωσε πως αν και δεν έχει θεσμικό ρόλο αυτός είναι ο λόγος που δραστηριοποιείται με την Κίνηση Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό.

«Το θέμα δεν είναι πολιτικό, το είπα και στον κ. Τσίπρα, πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν τα αρχαία. Αυτά τα αρχαία είναι αντίστοιχα με της Πομπηίας και εάν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν οι συμπολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι παραμένοντας τα αρχαία στη θέση τους, τέλος του 2020 το μετρό θα λειτουργήσει και έναν χρόνο αργότερα ο Σταθμός Βενιζέλου. Έναν χρόνο έκανε για να σταματάει το μετρό της Αθήνα στη στάση Μοναστηράκι και κανείς δεν είπε τίποτε», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Όλη η ιστορία ξεκίνησε από μία πολιτική εκμετάλλευση από διάφορους πολιτικούς μικροπαράγοντες της Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο πρώην δήμαρχος.

Ζέρβας: Δεν θα διχαστεί η πόλη – Θα βρεθεί η καλύτερη λύση

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα διχαστεί η Θεσσαλονίκη για το θέμα των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό έδωσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με δήλωση του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζέρβας δεσμεύτηκε ότι εγγυάται πως θα βρεθεί η καλύτερη λύση, το έργο του μετρό θα ολοκληρωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο εντός της τετραετίας και ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα κόψει εισιτήριο για να επιβιβαστεί σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις