Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κι όμως! Γιατροί της Θεσσαλονίκης καλούν τους συναδέλφους τους σε… πορεία εν μέσω lockdown!

νοσοκομείο
ΦΩΤΟ αρχείου Intime

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας!

Στη Θεσσαλονίκη του lockdown και των εκατοντάδων κρουσμάτων το συγκεκριμένο σωματείο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τo thestival.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κάλεσμα αποτελεί τμήμα μιας ανακοίνωσης που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού.

“Το προσωπικό των νοσοκομείων, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης, είναι υπερεξαντλημένο, αλλά και αποδεκατισμένο, μετρώντας πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων […] Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχουν βουλιάξει, ο χρόνος αναμονής των ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αντοχών τους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΝΙΘ.

Παρά ταύτα και σα να μην συμβαίνει τίποτα η Ένωση καλεί τα μέλη της να διαδηλώσουν στο δρόμο για το Πολυτεχνείο. «Ναι θα δώσουμε το παρών στην πορεία και καλούμε και τα μέλη μας να το πράξουν. Όπως και τα άλλα σωματεία έτσι κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαίωμα να διαδηλώσουμε. Από εκεί και πέρα κάθε σωματείο είναι υπεύθυνο για τα μέτρα προστασίας που θα πάρουν τα μέλη του στην συγκέντρωση” δήλωσε στο thestival η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Αντίθετος με την πρωτοφανή απόφαση ο ιατρικός κόσμος

Εκ διαμέτρου αντίθεση είναι η άποψη του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών της Θεσσαλονίκης για το θέμα της συμμετοχής γιατρών σε πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, δήλωσε στο thestival: “Η πόλη μας βρίσκεται μπροστά σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Πρέπει όλοι να δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τη μετάδοση του ιού. Οτιδήποτε άλλο συζητούμε είναι εκ του περισσού. Είναι ώρα να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Οι γιατροί των νοσοκομείων το αποδεικνύουν καθημερινά. Πρέπει να το αποδείξουν και οι ιδιώτες γιατροί”.

Την είδηση της προτροπής της ΕΝΙΘ σε συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου κλήθηκε να σχολιάσει ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου, Χρήστος Παπαστεργίου. “Η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να τιμηθεί. Αυτό όμως πρέπει να γίνει λαμβανομένων υπ’ όψιν των δεδομένων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Αυτή η στάση υπευθυνότητας θα είναι άλλη μία τιμή απέναντι στους αγωνιστές του Νοέμβρη του ‘73. Μου προκαλεί έκπληξη οποιοδήποτε κάλεσμα παρέκκλισης από αυτό, ειδικά αν προέρχεται από υγειονομικούς” δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Το αιχμηρό σχόλιο ενός γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή

Γιατρός που εργάζεται από την πρώτη μέρα σε κλινική Covid-19 του ΑΧΕΠΑ κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΝΙΘ.

“Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά άσχετοι αλλά είναι επικίνδυνοι. Δεν ξέρω αν έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Εμείς κοντεύουμε να αφήσουμε τα κόκαλά μας στο καθήκον και αυτοί καλούν σε πορείες; Δεν ξέρω ποιος τους ψήφισε για να είναι σε αυτή τη θέση. Εμένα που είμαι νοσοκομειακός γιατρός δεν με εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση. Μην ασχολείστε με τον καθένα που έχει μια σφραγίδα και δηλώνει ότι εκπροσωπεί κόσμο. Τι κάνει η δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να τους μαζέψει; Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης είμαστε στις επάλξεις και ζητούμε από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και να μένει στο σπίτι μέχρι να νικήσουμε αυτό που μας βρήκε. Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουμε τον κόσμο να συνωστίζεται σε πορείες και συγκεντρώσεις” δήλωσε ο γιατρός ζητώντας να μη δημοσιευτεί το όνομά του καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου δεν επιτρέπει στο προσωπικό να μιλά στα ΜΜΕ.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις