Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κλειστά σχολεία στη Λέσβο τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου λόγω του σεισμού

Κλειστά σχολεία στη Λέσβο τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου λόγω του σεισμού

Κλειστά σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα στο νησί. Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ και εκείνοι που ακολούθησαν, άφησαν ζημιές και τους κατοίκους γεμάτους ανασφάλεια για τη νύχτα που έρχεται…

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία.

Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ το μεσημέρι έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, συνολικά περισσότερα από 20 σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εκτός από τις κατολισθήσεις βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής άρχισαν να αναφέρονται ζημιές σε σπίτια και συγκεκριμένα στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος καθώς και στην Αγία Παρασκευή.

Επίσης έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης στο Μόλυβο.

Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι, είναι νωρίς. Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή δεδομένου ότι η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς», λέει χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί μέχρι και 3,6 Ρίχτερ, ενώ γύρω στις 9:00 υπήρξε και νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ. Και ο πρώτος και ο δεύτερος σεισμός είχαν εστιακό βάθος 17,3 χλμ. με επίκεντρο λίγα χιλιότερα βορειοδυτικά του Μανταμάδου.

Ρεπορτάζ: Άννα-Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις