Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόκκινα σύννεφα πάνω από το Ναύπλιο – Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Κόκκινα σύννεφα πάνω από το Ναύπλιο – Πώς εξηγείται το φαινόμενο
ΦΩΤΟ argolikeseidhseis

Ένα πραγματικά περίεργο φαινόμενο εξελίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου πάνω από την περιοχή του Ναυπλίου, αλλά και σε όλη την Αργολίδα. Καφέ-κόκκινα σύννεφα έκαναν την εμφάνιση τους τη νύχτα καλύπτοντας μια μεγάλη έκταση και κρύβοντας το φεγγάρι.

Είναι μάλλον η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι ανάλογο καθώς δεν έχει παρατηρηθεί πάλι στο παρελθόν κάτι παρόμοιο νυχτερινές ώρες.

Το φαινόμενο ήταν ορατό σε μεγάλη έκταση και πιθανότατα οφείλεται στη μεγάλη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με το φεγγάρι που φώτισε τα σύννεφα κάνοντας έντονο τον χρωματισμό τους.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του meteo από χθες το βράδυ ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας και έτσι όλη αυτή η σκόνη που δεν είναι τίποτε άλλο από άμμο που προέρχεται από τις ερήμους της Σαχάρας, μεταφέρθηκε από τα σύννεφα που κάλυψαν μεγάλες περιοχές.

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες δίνουν πλέον για πρώτη φορά την εξήγηση για τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ερημοποίηση, που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στη Σαχάρα, η ερημοποίηση προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα. 

Πηγή: argolikeseidhseis

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις