Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κομοτηνή: Η αγορά στα χειρότερά της – Αγώνας επιβίωσης για τους επιχειρηματίες!

Κομοτηνή: Η αγορά στα χειρότερά της – Αγώνας επιβίωσης για τους επιχειρηματίες!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αργοσβήνει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στην Κομοτηνή. Αυτή είναι η διαπίστωση από μεγάλη έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης…

σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής. Η έρευνα μπορεί να αφορά μόνο στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, ωστόσο τα σωρευμένα αρνητικά πορίσματα από το επιχειρείν στην Κομοτηνή το 2018, γεμίζουν φόβο τους επαγγελματίες οι οποίοι κάθε μήνα κάνουν αγώνα δρόμου για να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

Τρεις είναι οι παράγοντες εξαιτίας των οποίων το επιχειρείν στην πόλη εκπέμπει SOS: Πρώτον, το πορτοφόλι του Έλληνα μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης αδειάζει για τα καλά, ενώ και οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει πλέον στα λιγότερα. Δεύτερον πολύς κόσμος επιλέγει τα μεγάλα μάρκετ κι όχι τον συνοικιακό επαγγελματία, ενώ και η φυγή χρημάτων προς Βουλγαρία είναι εμφανώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εισροή. Τρίτον, τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής: Καμία φορολογική ελάφρυνση, σχεδόν καμία εκμετάλλευση του κάθετου άξονα (αντίθετα απώλεια χρημάτων προς την αγορά της Βουλγαρίας).

Κάπως έτσι, η έρευνα βρίσκει 8 στους 10 επιχειρηματίες να βλέπουν λιγότερο ή τον ίδιο τζίρο με πέρσι και περισσότερους από τους μισούς να βλέπουν τον τζίρο μειωμένο. Ακόμη κι όσοι είδαν αύξηση, ελάχιστοι ήταν αυτών που η αύξηση ξεπέρασε το 20%.

Το μόνο ενθαρρυντικό φαίνεται να είναι το στοιχείο ότι το 15% όσων είδαν αύξηση, αυτή καταγράφηκε άνω του 40%. Άρα όσες επιχειρήσεις καινοτομούν και προσφέρουν το κάτι διαφορετικό, φαίνεται να μπορούν να επιβιώσουν και να έχουν καλό κέρδος. Όσον αφορά στους επιχειρηματίες που είδαν μείωση, για 3 στους 4 αυτή δεν ξεπέρασε το 20% ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη.

Πηγή: xronos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις