Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορινθία: Απόφαση σταθμός με αποζημίωση 200.000 € για τον θάνατο της Κατερίνας Ζώγαλη σε καταδίωξη

Κορινθία: Απόφαση σταθμός με αποζημίωση 200.000 € για τον θάνατο της Κατερίνας Ζώγαλη σε καταδίωξη

Η αποζημίωση έρχεται 9 χρόνια μετά την τραγωδία που πάγωσε τη χώρα. Η νεαρή κοπέλα χτυπήθηκε από σφαίρα που έριχναν κακοποιοί κατά τη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς, στην Κορινθία

Σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έγινε δεκτή εν μέρει η αγωγή των γονέων και των δυο αδερφών της Κατερίνας Ζώγαλη, η οποία έχασε τη ζωή της στις 29-03-2013, κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης κακοποιών, στην Ε.Ο Κορίνθου-Επιδαύρου στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Κυρά Βρύση, γεγονός που είχε συνταράξει τη κοινωνία στην Κορινθία και είχε προκαλέσει θλίψη και πανελληνίως.

Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει σε κάθε έναν απο τους γονείς της Κατερίνας Ζώγαλη το ποσό των 60.000 ευρώ και σε κάθε ένα απο τα δυο αδέλφια αυτής το ποσό των 40.000, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δικαστική απόφαση που έκρινε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου απο νόμιμες κατ’ αρχήν ενέργειες των οργάνων του αφού (όπως έκρινε το δικαστήριο) ο θάνατος της Κατερίνας Ζώγαλη ναι μεν προήλθε απο βολίδα προερχόμενη απο το όπλο ενός εκ των καταδιωκόμενων δραστών, ωστόσο το συμβάν αυτό δεν ήταν άσχετο με τη καθ’ όλα νόμιμη επιχειρησιακή απόφαση των αστυνομικών οργάνων να καταδιώξουν το όχημα των υπόπτων, γνωρίζοντας οτι αυτοί έφεραν βαρύ οπλισμό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης: «Η προκληθείσα βλάβη στους συγγενείς απο το θάνατό της, συνιστά υπέρμετρη θυσία χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα προς διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ασφάλειας απο τη σύλληψη των κακοποιών, με αποτέλεσμα να συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος προς αποκατάσταση της βλάβης, μέσω της καταβολής εύλογης χρηματικής ικανοπολιησης.» Δείτε στο βίντεο του korinthostv.gr, εικόνες από το σημείο που είχε σκοτωθεί η άτυχη γυναίκα…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις