Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορινθία: Η ανασκαφή της αρχαίας Φενεού αποκάλυψε τείχος και ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα – Δείτε φωτό!

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πλήθος ευρημάτων, με κυρίαρχα ένα αμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ. που διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και ένα ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα

στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης, αποκάλυψαν η συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης κατά το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας «Αρχαία Φενεός», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε αυτό τον μήνα.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όπως πληροφορεί, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, το τείχος διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. Η οχύρωση ενισχύεται με τέσσερις ημικυκλικούς πύργους, διαμέτρου 5,50 μ., όπως και έναν κάτοψης τριών τετάρτων του κύκλου, κυμαινόμενης διαμέτρου από 5,90 έως 6,00 μ. (Πύργοι Π1 – Π5).

Το τείχος και οι πύργοι ακολουθούν συνδυασμό τραπεζοειδούς και πολυγωνικού συστήματος τειχοδομίας σε σειρές, με εξαίρεση μικρό τμήμα στην ανατολική απόληξη της κλιτύος, όπου έχει χτιστεί με βάση το κανονικό πολυγωνικό.

Στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης ήρθε στο φως ιερό, αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, ορθογώνιας κάτοψης και εσωτερικών διαστάσεων 15,50 Χ 4,00 μ., εντός του οποίου ανιχνεύθηκαν δύο οικοδομικές φάσεις, η πρωιμότερη στην αρχαϊκή και η υστερότερη στην κλασική εποχή.

Κατά την τελευταία προστέθηκαν μονολιθική βάση λατρευτικού αγάλματος και πήλινη εσχάρα. Και οι δύο φάσεις απέδωσαν πληθώρα αναθημάτων, όπως καλής ποιότητας κεραμική (κοτύλες, σκύφοι, πυξίδες, λήκυθοι, κρατήρες και μικκύλα αγγεία), πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών και προτομές, χάλκινες φιάλες, χάλκινες και σιδερένιες περόνες, χάλκινες και οστέινες πόρπες, χάλκινα επίρραπτα κοσμήματα ενδυμάτων, γυάλινες και οστέινες ψήφους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε