Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κοροϊδεύουν τους πρόσφυγες – Κλειστά πάλι τα σύνορα στα Σκόπια – Ποδοπατήματα, λιποθυμίες και διαμαρτυρίες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Δεν έχει τελειωμό ο Γολγοθάς των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη
– Παιδιά κοιμήθηκαν νηστικά στη βροχή και αρκετά από αυτά ανέβασαν πυρετό περιμένοντας να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έλαβαν
– Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ είπαν πως θα ανοίξουν το Σάββατο τα σύνορα, κάτι που τελικά δεν συνέβη
– Αναπόφευκτες οι διαμαρτυρίες των προσφύγων, ενώ δεν έλειψαν οι λιποθυμίες
– Παιδιά διανυκτέρευσαν στη βροχή, ενώ αρκετά από αυτά ανέβασαν πυρετό
– Στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι

Δεν έχει τελειωμό ο Γολγοθάς των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη. Οικογένειες διανυκτέρευσαν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στην περιοχή, αλλά και έξω από αυτόν, καθώς ο χώρος δεν ήταν επαρκής.

Παιδιά κοιμήθηκαν νηστικά στη βροχή και αρκετά από αυτά ανέβασαν πυρετό περιμένοντας να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έλαβαν. “Θα ανοίξουν τα σύνορα στις 4.30 το απόγευμα” τους είπαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Χιλιάδες πρόσφυγες από νωρίς είχαν πάρει θέση μπροστά από τον φράχτη. Μάταια, όμως. Τα σύνορα δεν άνοιξαν ποτέ και όταν συνειδητοποίησαν πως παραμένουν “μετέωροι”, άρχισαν να διαμαρτύρονται, να ποδοπατιούνται, ενώ δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες.

Το Σάββατο η ΠΓΔΜ δέχτηκε μόλις 300 Ιρακινούς και Σύρους πρόσφυγες και στη συνέχεια έκλεισαν το σημείο διέλευσης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη νωρίτερα πρόσφυγες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός των γραμμών αποτελεί πλέον το μοναδικό μέσο πίεσης, δεκάδες πρόσφυγες κάθισαν πάνω στις γραμμές.

Νωρίς το βράδυ άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή, καθώς απομακρύνθηκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες 

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μίλησε για μια “καλή συμφωνία στην Ευρώπη”, λέγοντας πως “αποστολή μας είναι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους”! 

H κατάσταση είναι φορτισμένη. Ένας νεαρός Σύρος, με κομμένο πόδι, ψελλίζει ότι στα 20 του έχασε, στον πόλεμο το πόδι του και όλη τη ζωή του. “Και σεις μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;” φωνάζει. Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη.

“Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω”, λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ύστατη λύση γι΄αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν να βρίσκονται επί μέρες δίπλα “στη γραμμή” στην Ειδομένη, αποτελεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στον οποίο προχώρησαν το μεσημέρι. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν “Ανοίξτε τα σύνορα”, “Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα”, “Βοηθήστε μας Μέρκελ”, ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους…

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: REUTERS, EUROKINISSI

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε