Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Αμαλιάδα: «Έφυγε» ο τσιγγάνος συγγραφέας Κώστας Χηνάς – Ζωή σαν μυθιστόρημα

Κορονοϊός – Αμαλιάδα: «Έφυγε» ο τσιγγάνος συγγραφέας Κώστας Χηνάς – Ζωή σαν μυθιστόρημα

Ο κορονοϊός «χτύπησε» τον τσιγγάνο συγγραφέα, Κώστα Χηνά, βυθίζοντας στο πένθος την Αμαλιάδα. Θλιμμένοι οι συγγενείς, αλλά και οι φίλοι του στη γειτονιά στου Παπακαυκά.

Ο κορονοϊός «πήρε» και τον Κώστα Χηνά, τον Ντίνο, τον χαμογελαστό Ρομ, τον πρώτο Έλληνα τσιγγάνο λογοτέχνη, ο οποίος δεν μένει πια εδώ… αναφέρει το Patrisnews.com.

Ο συγγραφέας των τσιγγάνικων ιστοριών, ο βιοπαλαιστής, «έφυγε» από τη ζωή, στα 59 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος την Αμαλιάδα, τη γειτονιά του στου Παπακαυκά, τους φίλους που τόσο τον αγαπούσαν.

Εδώ και πολλά χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, όμως δεν το έβαζε κάτω.

Με τον φίλο του Νίκο Μπατζαλή, σχεδίαζαν να αποτυπώσουν σε ένα βιβλίο το μεγάλο ταξίδι των προγόνων τους από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και δη στην Αμαλιάδα, για την αναζήτηση μιας ζωής, χωρίς διωγμούς…

Αυτό πριν έναν περίπου χρόνο το κατάφεραν!

Το όνειρό τους, το καμάρι τους, το βιβλίο «Γκογκί – Μνήμη» κυκλοφόρησε και έγινε ανάρπαστο.

Κορονοϊός: Η τελευταία περιπέτεια του Ντίνου

Ο Ντίνος πριν από περίπου 20 μέρες προσβλήθηκε από κορονοϊό και το τελευταίο δεκαπενθήμερο νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Πύργου.

Όλες αυτές τις ημέρες πάλευε να κρατηθεί στη ζωή, όμως το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε επιδείνωσε την κατάστασή του και χθες «έφυγε» από τη ζωή.

Ποιος ήταν…

Γεννήθηκε το 1962 στο Αίγιο. Ήταν αυτοδίδακτος. Μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες καθώς έμεινε ορφανός από πατέρα στην τρυφερή ηλικία των 4 χρόνων. Ακολούθησε από νωρίς τον δρόμο της βιοπάλης προκειμένου να βοηθήσει τη χήρα μάνα του. Μεγαλώνοντας διάβαζε την Καινή Διαθήκη που ιδιαίτερα τον συγκίνησε.

Η αγάπη του για τον Θεό τον οδήγησε να μάθει βυζαντινή μουσική στην εκκλησιαστική σχολή Αγίου Τρύφωνος, προκειμένου να υμνήσει τον Θεό και Κύριο του με δάσκαλο τον κύριο Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Επειδή πάντα είχε ανησυχίες για την άγνωστη μέχρι στιγμής ιστορία των χριστιανών τσιγγάνων που έφυγαν το 1922 από την Κωνσταντινούπολη και επειδή είχε βιωματικές εμπειρίες από τους Κωνσταντινουπολίτες παππούδες του, προσπάθησε να τις μεταφέρει από τη λήθη στο φως της ιστορίας.

Ο Κώστας Χηνάς δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια την οποία λάτρευε και είχε αποκτήσει 4 παιδιά.

Η κηδεία του τελείται σήμερα σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Αμαλιάδας, λόγω της πανδημίας.

Η οικογένειά του ευχαριστεί το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου για τον «αγώνα» που έδωσαν ώστε να κρατηθεί στη ζωή ο Κώστας.

Τον αποχαιρετούν…

Συγκινημένος ο αγαπημένος του φίλος και συνοδοιπόρος Νίκος Μπατζαλής, ο οποίος πριν λίγες μέρες «έχασε» και τη μητέρα του, τον αποχαιρετά:

«Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος! Ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα το όνειρο ενός ολόκληρου λαού και έδωσε σάρκα και οστά στο τραγούδι του μεγάλου Κώστα Χατζή: Μη μας περιφρονάς, μη μας περιφρονάς… Γράψε βρε Ιστορία δύο λόγια και για μας.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις