Κορονοϊός: Ασθενής στο ΑΧΕΠΑ περιγράφει τον εφιάλτη – «Ένιωθα πως δεν μου έφτανε το οξυγόνο»

Η μάχη που δίνουν οι ασθενείς με κορονοϊό συγκλονίζουν. Ακόμα και όσοι δεν διασωληνωθούν περνούν δύσκολες στιγμές, καθώς νιώθουν ότι μπορεί να μην κερδίσουν τη μάχη. Οι περιγραφές τους είναι βγαλμένες από σενάριο ταινίας. 

«Μέσα στο νοσοκομείο, δεν σου μένει περιθώριο να σκεφτείς την μοναξιά και να την νιώσεις. Είναι μία διαρκής πάλη. Με αυτά που ακούς από τους απέναντι θαλάμους, τα βογγητά και οι φωνές, το άγχος και η αγωνία των ασθενών να βρουν την αναπνοή τους, δεν νιώθεις καθόλου μόνος» περιγράφει στο Thesstoday, τη συγκλονιστική μάχη του για 18 ημέρες, μέσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο Αντώνης Στοΐτσας, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου.

Ξεκινώντας με τα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού, ο κ. Στοΐτσας, βρέθηκε μία ανάσα πριν από την διασωλήνωση, με συνθήκες από πλευράς υγείας, πάρα πολύ δύσκολες και επιβαρυμένες, ο ίδιος, κατάφερε να νικήσει την δική του μάχη με τον αόρατο φονικό εχθρό.

«Έζησα μία οδυνηρή εμπειρία, κρίσιμες στιγμές. Είχα τρεις ημέρες πυρετό, και την τέταρτη έκανα το τεστ το οποίο αρχικά βγήκε αρνητικό. Παρόλα αυτά, σαν γιατρός, με καθοδήγησε η κλινική εικόνα. Έτσι, επανέλαβα το τεστ, και βγήκε θετικό. Έκανα αξονική και διαπιστώθηκε πολύ σοβαρό θέμα στα πνευμόνια μου, και έγινε η εισαγωγή αμέσως.

Σκεφτόμουν συνέχεια πως δεν θα έχω καλή εξέλιξη. Η περίπτωσή μου ήταν ήδη αρκετά επιβαρυμένη, καθώς είχα υποκείμενα νοσήματα».

Είναι πρωταρχικό σε αυτήν την κατάσταση να μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία, προσθέτει ο κ. Στοΐτσας, καθώς είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια που βλέπει τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών, να δίνουν μία διαρκή μάχη για την ζωή τους.

«Πίστευα πως δεν θα τα καταφέρω»

«Το συναίσθημα στην αρχή ήταν δύσκολο… με κατέβαλε. Πίστευα πως δεν θα τα καταφέρω, βλέποντας και την αξονική μου, είδα πως η κατάσταση των πνευμόνων μου είναι τραγική.

Έφτασα στο σημείο, να νιώθω, πως δεν μου έφτανε το οξυγόνο που μου έδιναν. Από τα φάρμακα, είχα παραισθήσεις, δεν ήξερα πλέον τί είναι αληθινό και τί δεν υπάρχει, έζησα τραγικές στιγμές. Όλο αυτό είναι μια τραυματική εμπειρία».

Ο ίδιος, ακόμη και σήμερα, δεν είναι σίγουρος από που, και πως κόλλησε. Ισχυρίζεται, πως αν και τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αυστηρά, ενδέχεται να κόλλησε από κάποιον ασυμπτωματικό φορέα. «Αυτό κάνει βέβαια και όλη αυτή την ιστορία αρκετά πιο επικίνδυνη, καθώς πολλές φορές δεν ξέρουμε πως κολλάμε, άρα δεν ξέρουμε και πόσο παραπάνω να προστατευτούμε».

Ο χρόνος, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν, πως «παγώνει» μέσα σε ένα νοσοκομείο, υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Στοΐτσα, τελικά περνάει πάρα πολύ εύκολα, χωρίς να προλαβαίνεις να νιώσεις κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου, όλα αυτά που ακούς και βλέπεις, δεν σε αφήνουν να νιώσεις μόνος. Ο χρόνος μέσα στο νοσοκομείο, παραδόξως, περνάει γρήγορα. Είναι μία εμπειρία ζωής, η οποία σου δίνει κι άλλα ερεθίσματα αργότερα».

Κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, αυτό που του έλειπε περισσότερο, ήταν η οικογένειά του, αφού αρχικά δεν μπορούσε να έχει επαφή με τους δικούς του ανθρώπους.

Συμπαράσταση από οικογένεια και γιατρούς

«Σωτηρία» χαρακτηρίζει, την δυνατότητα που σου δίνει πλέον η τεχνολογία, να επικοινωνείς με τον έξω κόσμο, και να μπορείς να δεις ή να ακούσεις μέσα από μία οθόνη, τις φωνές των ανθρώπων που θα σου δώσουν δύναμη, και ένα δυνατό κίνητρο για τη ζωή.

«Μιλούσα με την οικογένειά μου, με τους φίλους μου, όπως και δέχτηκα χιλιάδες ευχές από ανθρώπους που προσεύχονταν για εμένα.

Όλα αυτά μου δώσανε δύναμη ψυχής να αντισταθώ και να νικήσω τον κορονοϊό, όπως επίσης και η συγκλονιστική συμπαράσταση των ειδικευομένων, που στάθηκαν στο πλάι μου, και με βοήθησαν πάρα πολύ».

Στο σημείο πριν από την διασωλήνωση, η μαρτυρία του κ. Στοϊτσα «γονατίζει», καθώς αναφέρει πως έγινε το θαύμα, και άρχισε η επίδραση των φαρμάκων στον οργανισμό του. «Άλλαξε η ψυχολογία μου, πιστεύω πραγματικά ότι έγινε κάτι το συγκλονιστικό, και γύρισαν τα πάνω κάτω, και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το πολυπόθητο εξιτήριο».

Αυτό που του έμεινε περισσότερο μέσα από την εμπειρία του στο νοσοκομείο, είναι ο τιτάνιος αγώνας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι ξεπερνάνε τα όριά τους. Δίνουν μάχη, έχουν γίνει υπεράνθρωποι για να ανταπεξέλθουν.

«Ίσως εμείς οι γιατροί, σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε αυτή την ευλογία. Καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας κατά πολύ, για να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπους.

«Αν συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι επώδυνο»

Βοηθάμε τους ασθενείς να επιβιώσουν, κυριολεκτικά. Χωρίς αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα, ώστε να σταθεί το σύστημα υγείας, παρόλο που πιέζεται καθημερινώς υπερβολικά».

Αυτή η πίεση όμως που βιώνει το σύστημα, στο τέλος, αν συνεχιστεί έτσι θα είναι επώδυνη.

Αναφορικά με το τί άλλαξε στον τρόπο σκέψης του, αφού τελείωσε η περιπέτειά του, και με το τί τελικά κερδίζει κάποιος από όλο αυτό, ο κ. Στοϊτσας, δήλωσε πως «εμένα προσωπικά, μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου σε αρκετά θέματα. Όλο αυτό με έκανε να φιλοσοφήσω διαφορετικά την ζωή. Αντιλαμβάνομαι διαφορετικά το πόσο μπορώ να βοηθήσω σαν γιατρός, ακόμη περισσότερο.

Αυτή η πίεση όμως που βιώνει το σύστημα, στο τέλος, αν συνεχιστεί έτσι θα είναι επώδυνη.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, περισσότερο από από που μας ζητείται, είτε πιστεύουμε στον φονικό ιό, είτε όχι, προς σεβασμό στην ζωή των μεγαλύτερων, αλλά και σε αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Πλέον, δεν παίζει ρόλο η ηλικία για τον φονικό ιό. Θέλει τεράστια προσοχή και διαρκή τήρηση των μέτρων στο βαθμό που πραγματικά επιβάλλεται, αλλά και πολύ περισσότερο από αυτό» καταλήγει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Σε ποια σημεία μπορείτε να κάνετε rapid test μέσα από το αυτοκίνητο!

Κορονοϊός: Σε ποια σημεία μπορείτε να κάνετε rapid test μέσα από το αυτοκίνητο!

Σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το ... Διαβάστε περισσότερα
Κρήτη: Γέννησαν δύο γυναίκες θετικές στον κορονοϊό! Στιγμές συγκίνησης στο νοσοκομείο Ηρακλείου!

Κρήτη: Γέννησαν δύο γυναίκες θετικές στον κορονοϊό! Στιγμές συγκίνησης στο νοσοκομείο Ηρακλείου!

Δύο γυναίκες θετικές στον κορονοϊό, έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, η μία με φυσιολογικό τοκετό και η άλλη με καισαρική και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.  ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Η διοίκηση του “Αγίου Παντελεήμωνα” λύνει τη σιωπή της μετά τα 60 κρούσματα και τον θάνατο εργαζόμενης

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Η διοίκηση του “Αγίου Παντελεήμωνα” λύνει τη σιωπή της μετά τα 60 κρούσματα και τον θάνατο εργαζόμενης

Ανακοίνωση σχετικά με τα 60 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τρόφιμους και εργαζομένους του εξέδωσε το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων “Ο Άγιος Παντελεήμων”. Σύμφωνα με αυτή, η ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Ουρές στο Ιπποκράτειο για ένα rapid test! Στο 100% η πληρότητα της ΜΕΘ

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Ουρές στο Ιπποκράτειο για ένα rapid test! Στο 100% η πληρότητα της ΜΕΘ

Ασφυξία στο Ιπποκράτειο με τη ΜΕΘ γεμάτη ασφυκτικά. Στην είσοδο του νοσοκομείου νέες ουρές για ένα rapid test… Μεγάλες ουρές πολιτών έχουν δημιουργηθεί από νωρίς ... Διαβάστε περισσότερα
Κρήτη: Τα γυρίζει ο κτηνοτρόφος για την εκτέλεση του σκύλου του! Δίωξη και πρόστιμο 30.000 ευρώ

Κρήτη: Τα γυρίζει ο κτηνοτρόφος για την εκτέλεση του σκύλου του! Δίωξη και πρόστιμο 30.000 ευρώ

Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, προκειμένου να απολογηθεί, ο κτηνοτρόφος από την Μεσαρά, σε βάρος του ... Διαβάστε περισσότερα
Ρόδος: Μητέρα κατηγορείται ότι ανέβασε στο διαδίκτυο ροζ βίντεο με πρωταγωνίστρια την κόρη της!

Ρόδος: Μητέρα κατηγορείται ότι ανέβασε στο διαδίκτυο ροζ βίντεο με πρωταγωνίστρια την κόρη της!

Συμπληρωματική έρευνα, με την λήψη καταθέσεων από τα ανήλικα και εμπλεκόμενα στην υπόθεση παιδιά, διενήργησε χθες (23-11-2020) η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου στην υπόθεση με κατηγορούμενη ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Χαμός σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε παράνομα! Η υπεύθυνη έμεινε στήλη άλατος

Κορονοϊός: Χαμός σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε παράνομα! Η υπεύθυνη έμεινε στήλη άλατος

Ο οίκος ανοχής λειτουργούσε παράνομα και η πληροφορία έφτασε στην αστυνομία. Σκηνές απείρου κάλλους κατά τη διάρκεια του ελέγχου… Συγκεκριμένα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.546.677 ευρώ και 15ήμερο ... Διαβάστε περισσότερα
Κρήτη: Απρόσμενη εξέλιξη στη δίκη της 45χρονης για τον θάνατο του συζύγου της  μέσα σε ξενοδοχείο!

Κρήτη: Απρόσμενη εξέλιξη στη δίκη της 45χρονης για τον θάνατο του συζύγου της μέσα σε ξενοδοχείο!

Ο θάνατος του 56χρονου σε ξενοδοχείο στην Κρήτη έστειλε στο εδώλιο την 45χρονη σύντροφό του…  Εντός της ημέρας αναμένεται – κατά πάσα πιθανότητα – η ... Διαβάστε περισσότερα