Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη! Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για ενδεχόμενο lockdown (Βίντεο)

Μητσοτάκης

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τη Θεσσαλονίκη όλο και περισσότερο. Τα κρούσματα αυξάνονται και οι ηλικίες των ασθενών προβληματίζουν…

Πόσο κοντά βρίσκεται η Θεσσαλονίκη για να μεταπηδήσει από το επίπεδο 2 της απλής επιτήρησης στο οποίο βρίσκεται σήμερα όσον αφορά τις επιδημιολογικές επιδόσεις της στον Covid-19, στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και κυρίως, πόσο απέχει από το όριο συναγερμού που θα την οδηγήσει στο ανώτατο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, το επίπεδο 4;

Τα ερωτήματα αυτά, όπως και η εν γένει πορεία της επιδημίας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης απασχόλησαν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν, ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Σύμφωνα με την εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν, τόσο το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη, το ζητούμενο δεν είναι “το εάν” η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επόμενο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης, αλλά “το πότε” θα συμβεί αυτό. Και πλέον, η μέγιστη προσπάθεια εστιάζεται στο να αποφύγει η περιοχή την υπαγωγή της στο ανώτατο επίπεδο 4, το οποίο ισοδυναμεί με ένα μερικό lockdown το οποίο θα αποφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του κ. Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε αναλυτική συζήτηση και για τη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάστηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στην περιοχή, καθώς και εκτιμήσεις για το αμέσως προσεχές διάστημα, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα τα οποία έχουν εκπονηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το τελευταίο δεκαήμερο, με βάση τα στοιχεία έως και την 18η Οκτωβρίου, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων σε διάστημα ενός δεκαημέρου έχει αγγίξει τα 40. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα διαπιστωμένα ενεργά κρούσματα στην περιοχή είναι περισσότερα από 350, ενώ σε συνθήκες απομόνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι περίπου 300 άτομα.

Με βάση τη ραγδαία αυξητική τάση την οποία παρουσιάζουν τα κρούσματα μετά τις 5 Οκτωβρίου όταν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης είχαν καταγραφεί μόλις δύο περιστατικά Covid-19 σε σύνολο 303 πανελλαδικά, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η περιοχή οδεύει ολοταχώς προς το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα αυτό θα συμβεί όταν ο κινούμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κυμανθεί λίγο πάνω από τα 45. Αυτό, ενδεχομένως να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας όταν και θα επανεκτιμηθεί η όλη κατάσταση.

Click4more: Κορονοϊός: Από το Blue Star Delos σε ξενοδοχείο καραντίνας! Θρίλερ με τους 24 μαθητές της εκδρομής

Ωστόσο, το κρισιμότερο στοιχείο είναι ο κινούμενος ημερήσιος μέσος όρος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στο απευκταίο, τελευταίο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, οπότε μεγάλος μέρος της οικονομικής δραστηριότητας θα ανασταλεί ή θα υπολειτουργεί. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο “μαγικός” αυτός αριθμός εκτιμάται κοντά στο 55. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη από το να βαφτεί κόκκινη, όμως η απόσταση αυτή μπορεί να διανυθεί πολύ ταχύτερα, εάν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει συμμόρφωση ως προς τους ισχύοντες περιορισμούς και τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Έτσι, από σήμερα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γνωστά, άλλωστε, σημεία της πόλης (πλατείες Αριστοτέλους και Αρχαίας Αγοράς, ΑΠΘ κ.λπ.) όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, ατόμων νεαρής ηλικίας, κυρίως μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με το voria.gr, η συμμετοχή αυτών των events στην αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται και στα στοιχεία τα οποία αναλύθηκαν στη χθεσινή απογευματινή τηλεδιάσκεψη όπου παρουσιάστηκε πως ένα στα δύο θετικά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη είναι ηλικίας από 16 έως 29 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 χρόνια.

Επέστρεψαν από την Αλβανία με κορονοϊό

Τον κορονοϊό «μετέφερε» ένα ζευγάρι από την Αλβανία στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έπρεπε να υποβληθούν σε τρία τεστ ώστε να αποδειχθεί ότι είχαν προσβληθεί από την Covid 19. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι Αλβανών που διαμένει στη Θεσσαλονίκη και τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχε μεταβεί στην πατρίδα του για οικογενειακές υποχρεώσεις και έλειψε για ορισμένες μέρες.

Κατά την επιστροφή του την περασμένη Παρασκευή, το ζευγάρι προσκόμισε στις αλβανικές αρχές στα σύνορα με την Ελλάδα το αρνητικό τεστ κορωνοϊού που είναι απαραίτητο για τη διέλευσή τους στην ελληνική επικράτεια.

Στη συνέχεια το ζευγάρι υποβλήθηκε σε νέο τεστ στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, το οποίο βγήκε εκ νέου αρνητικό, ανακουφίζοντας το ανδρόγυνο που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στα δύο τους παιδιά, θεωρώντας ότι όλα είναι καλά.

Ωστόσο, η γυναίκα και μητέρα των δύο παιδιών παρουσίασε συμπτώματα κορωνοϊού την περασμένη Κυριακή και μετέβη στο νοσοκομείο ώστε να πραγματοποιήσει για τρίτη φορά τεστ κορωνοϊού. Το τεστ εν τέλει βγήκε θετικό και η γυναίκα επέστρεψε σπίτι της όπου παραμένει σε καραντίνα μαζί με τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της.

Τα δύο παιδιά δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο ενώ ενημερώθηκαν οι διευθύνσεις των δύο σχολικών μονάδων. Τα δύο τμήματα που φοιτούν τα παιδιά συνεχίζουν, ωστόσο, να λειτουργούν κανονικά, αφού ήρθαν σε επαφή με τους γονείς τους μετά το σχόλασμα της Παρασκευής και ως εκ τούτου δεν υπήρξε διασπορά του ιού εντός της τάξης.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις