Κορονοϊός: Έτσι ανοίγουν τα μαγαζιά παρά το “λουκέτο” για παραβίαση των μέτρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Τρία καταστήματα στην Πάτρα έκλεισαν μετά από έλεγχο που έγινε για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά… άνοιξαν μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι ελεγκτές μπήκαν στο κατάστημα διαπίστωσαν ότι οι πελάτες ήταν περισσότεροι από όσοι θα έπρεπε, επέβαλλαν πρόστιμο 10.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες και λουκέτο για 15 ημέρες.  Ωστόσο η καφετέρια στην Πάτρα κατάφερε να “παγώσει” τις ποινές και να παραμείνει ανοιχτή.

Πρόκειται για μία μόνο από τις δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις των τελευταίων ημερών με επιχειρηματίες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να καταφέρνουν να παγώσουν το πρόστιμο και να αποφύγουν το λουκέτο.

Η Εθνική Αρχή διαφάνειας επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ και λουκέτο για 15 μέρες για υπέρβαση πελατών κατά 20 άτομα στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού. Θα έπρεπε να έχει 45 και είχε 65.

Η ένσταση του μαγαζάτορα είναι ότι η Αρχή υπολόγιζε πόσα άτομα επιτρεπόταν να υπάρχουν μόνο στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού (και τα βρήκε παραπανίσια) και όχι συνολικά σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και με προσωρινή διαταγή πέτυχε να παγώσει το πρόστιμο και να ανασταλεί προσωρινά το λουκέτο έως την συζήτηση της προσφυγής, σε περίπου ένα χρόνο.

Οι ιδιοκτήτες τόνισαν ότι εφόσον δεν υπήρχαν άλλοι πελάτες στο εσωτερικό του καταστήματος δεν υπήρχε παράβαση.

Την ίδια μεθοδολογία ακολουθούν μια σειρά από επιχειρηματίες που βρίσκονται μπροστά σε ανάλογες ποινές. Μάλιστα, ζητούν από τους ελεγκτές να περιορίζονται σε συστάσεις γιατί ένα πρόστιμο κι ένα ενδεχόμενο λουκέτο θα ήταν καταστροφή.

“Μας έγραψαν την Τρίτη 13/10, για την πυκνότητα. Μας επέβαλλαν πρόστιμο 10.000 ευρώ και 15 μέρες κλείσιμο. Η κάθε υπηρεσία καλώς πράττει για το καλό όλων μας, απλά δεν γίνεται όταν βγαίνουν νέοι νόμοι να έρχονται στα μαγαζιά και να ρίχνουν τέτοια προστίματα και να επιβάλλουν κλείσιμο, χωρίς καμία σύσταση.  Το κλιμάκιο θεώρησε ότι ήταν υπεράριθμοι”, σημείωσε ένας εκ των ιδιοκτητών.

Ο δικηγόρος της επιχείρησης Άκης Βαβαρούτας, μιλώντας στο LIVE NEWS αναφέρθηκε στις πολύ συχνές αλλαγές που φέρνουν νέους κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Με βάση την τελευταία εγκύκλιο, άνα περίπου μία βδομάδα αλλάζει ο νόμος, κάθε βδομάδα βγαίνει νέα εγκύκλιος που διορθώνει την προηγούμενη. Έγρψαν το κατάστημα για 20 άτομα παραπάνω στον εξωτερικό χώρο, όμως θα Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο ωφέλιμος χώρος του καταστήματος κι όχι μόνο ο εξωτερικός», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Απεργία: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα – Τι ζητά το σωματείο

Απεργία: Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα – Τι ζητά το σωματείο

Δεμένα τα πλοία, την ερχόμενη Πέμπτη (26.11.2020), στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας. Ο λόγος είναι απεργία του Σωματείου Ναυτεργατών “Ο Άγιος Σπυρίδων”. Τα ... Διαβάστε περισσότερα
Ισθμός Κορίνθου: Το Σάββατο θα ολοκληρωθούν τελικά οι εργασίες αποκατάστασης μετά την κατολίσθηση (video)

Ισθμός Κορίνθου: Το Σάββατο θα ολοκληρωθούν τελικά οι εργασίες αποκατάστασης μετά την κατολίσθηση (video)

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και όχι αύριο, Τρίτη (24.11.2020), όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης βυθισμάτων στον Ισθμό της Κορίνθου. Υπενθυμίζεται ... Διαβάστε περισσότερα
Κατερίνη – Lockdown: “Τρώνε” πρόστιμα αλλά ανοίγουν ξανά τα μαγαζιά τους

Κατερίνη – Lockdown: “Τρώνε” πρόστιμα αλλά ανοίγουν ξανά τα μαγαζιά τους

Αίσθηση από την αποκάλυψη ότι στην Κατερίνη κάποιοι καταστηματάρχες αψήφησαν το lockdown και βρήκαν τρόπους να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, αγνοώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ... Διαβάστε περισσότερα
Βόλος: Εξιτήριο σε 16 ασθενείς κορονοϊού που νοσηλεύτηκαν στο Αχιλλοπούλειο με βαριά συμπτώματα

Βόλος: Εξιτήριο σε 16 ασθενείς κορονοϊού που νοσηλεύτηκαν στο Αχιλλοπούλειο με βαριά συμπτώματα

Η Μαγνησία είναι από τις περιοχές που έχουν πληγωθεί πάρα πολύ από το κορονοϊό, ωστόσο, με την μάχη στα νοσοκομεία να είναι μεγάλη. Ελπίδες, ωστόσο, ... Διαβάστε περισσότερα
Τρίκαλα: Οργιάζουν οι απατεώνες – Πώς ξεγελάνε τους ανυποψίαστους πολίτες

Τρίκαλα: Οργιάζουν οι απατεώνες – Πώς ξεγελάνε τους ανυποψίαστους πολίτες

Αλλεπάλληλα είναι στα Τρίκαλα τα κρούσματα κατοίκων που πέφτουν θύματα επιτήδειων που προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα. Όπως έγινε γνωστό στα Τρίκαλα γνωστός επιχειρηματίας της ... Διαβάστε περισσότερα