Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι: Κόρη ηλικιωμένου για τους 26 θανάτους – «Βαρύτατη εγκληματική αμέλεια»

Κορονοϊός – Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι: Κόρη ηλικιωμένου για τους 26 θανάτους – «Βαρύτατη εγκληματική αμέλεια»
ΦΩΤΟ Αρχείου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας «μετράει» 26 θανάτους τροφίμων από κορονοϊό.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ασκήθηκε σε βάρος των υπευθύνων του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι δίωξη για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών (σ.σ. κορονοϊός), με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλος αριθμός θανάτων.

Μετά τη συρροή κρουσμάτων Covid-19 που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο γηροκομείο, συνολικά 26 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Η δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε μετά την υποβολή του σχετικού πορίσματος και την έρευνα που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη δομή νοσηλεύονταν υπεράριθμοι τρόφιμοι. Η δομή φέρεται να μπορούσε να φιλοξενήσει συνολικά 88 τροφίμους, ενώ τη συγκεκριμένη περίοδο καταγγέλλεται πως φιλοξενούσε 156!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες συγγενών, δεν τηρούνταν ούτε οι αποστάσεις ανάμεσα στα κρεβάτια των τροφίμων, δεν διενεργήθηκαν τα test που έπρεπε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ενώ δεν ήταν λίγοι οι εργάτες που έμπαιναν στους χώρους του γηροκομείου χωρίς κανέναν έλεγχο.

Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι: «Πρόδωσαν κυριολεκτικά την εμπιστοσύνη μας» 

Η κόρη μίας 90χρονης τροφίμου που ασθένησε και έχασε τη ζωή της, αναφέρει συγκινημένη στο newsit.gr πως ακόμα και σήμερα πονάει για τον χαμό της μητέρας της και συμπληρώνει:

«Όσοι είχαμε τους δικούς μας ανθρώπους στη συγκεκριμένη δομή αισθανόμαστε μεγάλο πόνο και θυμό ακόμα και σήμερα. Δείξαμε εμπιστοσύνη στη μονάδα αυτή και οι υπεύθυνοι την καταχράστηκαν. Έδειξαν εγκληματική αμέλεια. Μας είχαν αποκρύψει και το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα αλλά και ότι αρρώστησαν δικοί μας άνθρωποι. Και έτσι κόλλησαν ο ένας μετά τον άλλον. Όταν τους μετέφεραν στο νοσοκομείο ήταν αργά πλέον. Όλοι είχαν και υποκείμενα νοσήματα. Εγώ επικοινωνούσα με την μητέρα μου τακτικά και κατάλαβα ότι είχε μια αδιαθεσία 15 μέρες πριν μας ανακοινώσουν ότι πάσχει από covid.

Οι υπεύθυνοι της δομής μού απαντούσαν ότι έχει ουρολοίμωξη. Ήθελαν να το κρύψουν από όλους. Πρόδωσαν κυριολεκτικά την εμπιστοσύνη μας και εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση με τον κορονοϊό, που, λόγω των μέτρων δεν μπορούσαμε να μπούμε να τους δούμε. Τους εμπιστευτήκαμε τους ανθρώπους μας και τους πληρώναμε και καλά γι’ αυτό. Όμως δεν τους σεβάστηκαν. Έπρεπε να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση. Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τη μνήμη των ανθρώπων μας. Δεν τους αποχαιρετίσαμε όπως τους άξιζε. Τουλάχιστον να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σε κανέναν δεν αξίζει τέτοιος θάνατος. Η μητέρα μου ήταν μια ψυχή που θυσιάστηκε για να μην βρουν άλλοι ηλικιωμένοι τέτοιο μαρτυρικό θάνατο. Για να θησαυρίσουν κάποιοι ασυνείδητοι που εκμεταλλεύονται τη θέση τους και κάνουν κατάχρηση της εμπιστοσύνης μας. Ίσως, τώρα, κάποιοι να συνετιστούν. Ίσως κάποιοι να γλίτωσαν. Ίσως μάθουμε ένα μέρος της αλήθειας, που όμως σίγουρα δεν θα διώξει τον πόνο για το πως έφυγαν από τη ζωή αυτές οι αδικοχαμένες ψυχές».

Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι: Πέθαναν χωρίς κανείς να τους κρατάει το χέρι! 

Η κ. Ανθούλα Ανάσογλου, δικηγόρος της οικογένειας ενός ακόμα θύματος, μίας 84χρονης γυναίκας, αναφέρει στο newsit.gr:

 

«Η δικαίωση 26 ψυχών πλησιάζει. Άνθρωποι προς το τέλος της ζωής τους, που φιλοξενούνταν για καλύτερη περίθαλψη θεωρητικά. Άνθρωποι που στερήθηκαν τα παιδιά τους από το επισκεπτήριο λόγω κορονοϊού, άνθρωποι που δεν αγκάλιασαν τα εγγόνια τους, που δεν πρόλαβαν να πουν αντίο στους δικούς τους, πέθαναν ο ένας πίσω απ’ τον άλλον, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, λόγω βαρύτατης αμέλειας της διοίκησης του γηροκομείου. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για την άσκηση ποινικής δίωξης. Άνθρωποι που πέθαναν χωρίς κανείς να τους κρατάει το χέρι. Οι συγγενείς ζητούν απαντήσεις και θα τις λάβουμε σύντομα. Χαιρετίζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης για την άσκηση δίωξης σε κακουργηματικό βαθμό».

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις