Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ξεμένουν από ΜΕΘ Λάρισα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη! Εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία

lockdown

Ο κορονοϊός γονατίζει τα νοσοκομεία, με τις θέσεις στις εντατικές να εξαντλούνται. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία…

Το σενάριο που ήθελε τις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού της Θεσσαλονίκης να γεμίζουν ασφυκτικά, εκπληρώθηκε και πλέον, όπως τονίζουν οι φορείς της πόλης είναι αναπόφευκτη η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων. Οπως τόνισε ο Συμεών Μεταλλίδης, διευθυντής των ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ η χθεσινή νύχτα κατά την οποία εφημέρευε το νοσοκομείο, ήταν άλλη μια, με πολλά περιστατικά κορονοϊού, η οποία γέμισε ολοκληρωτικά τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ως το τέλος της εφημερίας, έγιναν άλλες δύο διασωληνώσεις και γέμισαν οι ΜΕΘ, ενώ έγιναν και 90 εισαγωγές ασθενών covid. «Η εφημερία έκλεισε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχει ένα πλατό, δεν έχουμε τη μείωση των προηγούμενων εβδομάδων. Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μειωθούν τα κρούσματα. Το 100% στο ΑΧΕΠΑ έχει καλυφθεί. Οποιος χρειαστεί να διασωληνωθεί θα διασωληνώνεται και θα αναζητούμε κλίνες ή σε άλλα νοσοκομεία, ή σε νοσοκομεία όμορων νομών κι αν δεν βρίσκονται θα κάνουμε κι αεροδιακομιδές. Για το λόγο αυτό υπάρχει σκέψη για μεταφορά ασθενών στην Αθήνα, με ειδικό τρένο που έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ (δείτε εδώ).

Δραματική η κατάσταση και στη Λάρισα

Ανάλογα προβλήματα και στη Λάρισα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο θάνατος ενός άντρα απελευθέρωσε μία θέση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου που καλύφθηκε αμέσως. Στη μονάδα νοσηλεύονται και τρία παιδιά που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό.

Τα κρεβάτια στη ΜΕΘ του νοσοκομείου έχουν γεμίσει και πλέον οι αρμόδιοι ψάχνουν εναλλακτικά σχέδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία ότι από τη σημερινή εφημερία και για έναν μήνα όλα τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά από τα Επείγοντα θα μεταφέρονται για εξυπηρέτηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική του οποίου ουσιαστικά θα εφημερεύει καθημερινά.

Άγνωστη παραμένει η διαχείριση των παθολογικών ασθενών, που χρήζουν εισαγωγής, κατά τις ημέρες εφημερίας καθώς και οι δύο Παθολογικές Κλινικές εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ασθενείς με COV1D ενώ σε αναμονή βρίσκεται η μετατροπή των χει­ρουργείων σε ΜΕΘ καθώς δεν αρκεί μόνο μία από­φαση του διοικητή.

Για τη σημερινή εφημερία πάντως μετά την παραλαβή 4 αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο σε 24.

ΜΕΘ τέλος και στα Τρίκαλα

Εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις καταγράφονται και στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Τρικάλων. Όπως αποκάλυψε το trikalavoice.gr ήδη από την περασμένη Παρασκευή και μέσα σε λίγες ώρες πληρώθηκαν και οι 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid-19.

Οι κλίνες παραμένουν κατειλημμένες καθώς κάποιοι ασθενείς αποσωληνώθηκαν, ωστόσο χρειάστηκε να διασωληνωθούν καινούργιοι. Σήμερα η κατάσταση είναι οριακή και αν χρειαστεί να διασωληνωθεί κι άλλος ασθενής με covid-19, αν δεν υπάρξει κάποια εξαγωγή από τη ΜΕΘ θα πρέπει να μεταφερθεί είτε στο Νοσοκομείο Λαμίας, είτε σε αυτό της Χαλκίδας.

Την ίδια ώρα παραμένουν αρκετοί οι ασθενείς που παραμένουν στην κλινική covid-19 στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις