Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Οδηγία του ΕΟΔΥ να μην σταλεί το δείγμα του 66χρονου”, λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας

Κορονοϊός: “Οδηγία του ΕΟΔΥ να μην σταλεί το δείγμα του 66χρονου”, λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας
photo αρχείου intime

Για τα όσα συνέβησαν πριν την ανακοίνωση του ένατου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας.

«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς.

Click4more: Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκε και 10ο κρούσμα, συγγενής του 67χρονου από την Αμαλιάδα

Ο Δημήτρης Ζιαζιάς είναι και αυτός σε καραντίνα γιατί είναι ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και υποστήριξε πως «δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα. Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα. Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα».

«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα. Οι οδηγίες ήταν ότι πιθανό κρούσμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία. Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το νοσηλεία του 66χρονου σε θάλαμο με έξι κλίνες ο κ. Ζιαζιάς ξεκαθάρισε πως «το πρόβλημα δεν είναι ότι νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο αλλά ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να σταλεί το δείγμα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης πριν έρθει το αποτέλεσμα στο δείγμα» και διευκρίνισε πως δεν έχουν μπει σε καραντίνα οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς του θαλάμου και οι συγγενείς του;.

Για την καραντίνα τόνισε πως σε αυτή έχει τεθεί “η ομάδα η δική μου που είχε ευθύνη του ασθενούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς που ασχολήθηκαν μαζί τους, συνολικά 15 άνθρωποι. Θα μείνουμε σε καραντίνα τουλάχιστον για 10 ημέρες και αν παρουσιάσουμε συμπτώματα θα σταλεί δείγμα σε εργαστήριο αναφοράς».

Τέλος ζήτησε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς γιατί με τις τελευταίες εξελίξεις «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α Παθολογικής κλινικής και το 1/5 των νοσηλευτριών της ίδιας κλινικής», ενώ την ίδια ώρα τα σε οργανικές θέσεις ιατρών στην Αχαΐα φτάνουν τα 140.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις