Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα για τις “κόκκινες” και “πορτοκαλί” περιοχές – Έτσι θα ζουν από την Παρασκευή οι κάτοικοι

χάρτης κορονοϊού

Τι θα γίνει με τα σχολεία, τα δικαστήρια και τα μαγαζιά. Τι θα επιτρέπεται στην εστίαση και πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα. Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, μετά την “εκτόξευση” των κρουσμάτων κορονοϊού. Τι φέρνουν οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά.

Με το απόλυτο ρεκόρ των 865 (!) νέων κρουσμάτων κορονοϊού την Τετάρτη, 21.10.2020, η ανακοίνωση έκτακτων μέτρων σε περιοχές της χώρας μας, έμοιαζε μονόδρομος. Έτσι, αργά το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τις περιοχές που “κοκκινίζουν”, περνούν στο επίπεδο συναγερμού 4 δηλαδή αλλά και αυτές που γίνονται πορτοκαλί.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, μια σειρά μέτρων, με βάση τα οποία θα κινούνται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, τις επόμενες ημέρες, καθώς εκτός της Αττικής που… φλέγεται, υπάρχουν αρκετές ακόμη περιοχές οι οποίες “ασφυκτιούν”.

κορονοϊός

Τα μέτρα στην “κόκκινη” Καστοριά

Μετά την Κοζάνη, κόκκινη περιοχή γίνεται και η Καστοριά, κάτι που σημαίνει ότι από τις 23 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων:

– Γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους και αναστέλλονται οι συναθροίσεις.

– Στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση.

Κάντε κλικ εδώ και δείτε στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας όλα τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας

– Επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).

– Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery.

– Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα ενώ σε κάθε αυτοκίνητο, μπορούν να επιβαίνουν μέχρι 3 άτομα.

– Στα καταστήματα τροφίμων, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).

– Αναστέλλεται η λειτουργία στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα υπάρχει μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

– Επίσης, σε “αναστολή λειτουργίας” μπαίνει και η Δικαιοσύνη.

κορονοϊός

Τα μέτρα στις πορτοκαλί περιοχές

Αυξάνεται στο 3 το επίπεδο για την Θεσσαλονίκη, την Βοιωτία, την Λάρισα και τις Σέρρες. Επίσης, στο επίπεδο 3 παραμένουν τα Γιάννενα.

Αυτό σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ άλλων:

– Γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς ενώ εξωτερικούς χρησιμοποιείται όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

– Οι συναθροίσεις επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις. Θα λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Επιτρέπονται εως 9 άτομα με μάσκες, τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου και υπάρχει σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

Click4more: Κορονοϊός: Συναγερμός στο Μαξίμου – Στο τραπέζι όλα τα μέτρα

– Αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε μονάδες ηλικιωμένων και η έξοδος από ΚΥΤ προσφύγων.

– Με 30% πληρότητα, γίνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις -πάντα σε ανοιχτούς χώρους- και πάντα καθιστοί.

– Με συγκεκριμένους όρους λειτουργούν επίσης: Παιδότοποι(1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά ) και κέντρα διασκέδασης (χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι και 4 άτομα ανά τραπέζι, κλειστά 00.00-05.00).

– Στην εστίαση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο προσωπικό, επιτρέπονται 4 άτομα ανά τραπέζι, με πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας, συγκεκριμένες αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων, κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Δείτε όλα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Κορονοϊός: Σοκ και δέος! 865 νέα κρούσματα και 6 νεκροί την Τετάρτη

Τρομάζουν τα σημερινά νούμερα των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός καθώς για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 800 κρουσμάτων, με 865 νέα σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:  Σήμερα ανακοινώνουμε 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Click4more: Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca!

3672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά εδώ η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις