Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός – Πρύτανης ΑΠΘ: Ένα rapid ή self-test πριν το τραπέζι των Χριστουγέννων θα σώσει πολλά

Κορονοϊός – Πρύτανης ΑΠΘ: Ένα rapid ή self-test πριν το τραπέζι των Χριστουγέννων θα σώσει πολλά

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει Χριστουγέννων, περίοδο μεγάλου συγχρωτισμού σε οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις. Για το πώς λοιπόν θα μείνουμε ασφαλείς την περίοδο των γιορτών μίλησε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. 

«Έχουμε παρατηρήσει και σε προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας στην πόλη (σ.σ. Θεσσαλονίκη), πως όταν το ιικό φορτίο βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο, όσο σήμερα, μετά την κορύφωση του κύματος, ακολουθεί μία ελάττωση του ιικού φορτίου με ρυθμό όμως βραδύτερο σε σχέση με τον αυξητικό ρυθμό, που είχε προηγηθεί, δηλαδή η γραμμή της ανόδου και της καθόδου έχουν διαφορετική κλίση σε εύρος εβδομάδων» αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Προτρέπει μάλιστα «πριν τις οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις σε σπίτια, ακόμη και χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων, οι πολίτες να προνοήσουν έστω για αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους». 

«Ένα self-test, ένα rapid test, πριν την επίσκεψη στους συγγενείς και φίλους για το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να αποτρέψει την ενδοοικογενειακή διασπορά, να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό τους ευπαθείς, να θωρακίσει την πόλη από μία νέα έξαρση της διασποράς, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της υφίστανται ακόμη μεγάλη πίεση. Ένα self-test ή ακόμη καλύτερα ένα rapid test πριν το τραπέζι θα σώσουν πολλά», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Τι δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σταθεροποιητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης στις νεότερες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των ημερήσιων μετρήσεων, που ερμηνεύονται ως μία σταθεροποίηση που τείνει όμως καθαρά προς την αργή αποκλιμάκωση.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 13/12 και της Τρίτης 14/12 είναι:

-Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 11/12 και της Κυριακής 12/12.

-Οριακά σταθερή (-10%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 06/12 και Πέμπτης 07/12.

Δείτε τα διαγράμματα: 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις