Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Κως: Απέκλεισαν το λιμάνι για να μην αποβιβαστούν οι μετανάστες – Οι εικόνες που είδε ο καπετάνιος [pics, video]

Κως: Απέκλεισαν το λιμάνι για να μην αποβιβαστούν οι μετανάστες – Οι εικόνες που είδε ο καπετάνιος [pics, video]

Το πλοίο πλησίασε στο λιμάνι του νησιού και ο καπετάνιος είδε τις ασυνήθιστες εικόνες. Ο στόχος των κατοίκων που επιστράτευσαν ακόμα και μηχανήματα του δήμου…

Ο δήμαρχος, πολίτες μαζί με μηχανήματα δήμου παρατάχθηκαν στο λιμάνι της Κω με στόχο να εμποδίζουν την αποβίβαση 77 μεταναστών από το Blue Star Patmos.

Παρά τη σχετική διαβεβαίωση που έλαβε αρμοδίως ο Δήμαρχος Κω μετά την προειδοποίησή του για αποκλεισμό του λιμανιού, ο ίδιος μαζί με κατοίκους του νησιού, κατέβηκε στο λιμάνι όπου γύρω στη μία τα ξημερώματα έφθασε το πλοίο της γραμμής.

Τελικά από τους 77 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο αποβιβάστηκαν μόνο δύο, οι οποίοι είχαν ταυτοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα στην Κω αλλά έφυγαν από το νησί.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, το πλοίο της γραμμής έφτασε γύρω στη 01:00 στο λιμάνι της Κω με τον Δήμαρχο Κω πλαισιωμένο από πολίτες να ανεβαίνει στο καράβι. Μετά από συνομιλία με τον καπετάνιο και τη διευθέτηση κάποιων εγγράφων, οι μετανάστες με τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν. συνέχισαν προς το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο μετά τη 01:30 τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι πολίτες αποχώρησαν από το λιμάνι.

Στην ανάρτησή του, στα social media, ο δήμαρχος του νησιού έγραψε: “Απόψε πληροφορήθηκα ότι σχεδιάζεται η μεταφορά στην Κω προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στο Καστελόριζο. Ως εδώ!

Έχω τονίσει με απόλυτη σαφήνεια στους αρμόδιους ότι έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αποσυμφορηθεί η Κως. Αυτό δεν έγινε. Κατέστησα γνωστό από το απόγευμα, σε αυτούς που πρέπει, ότι δεν επιτρέπω ως Δήμαρχος της Κω αυτό να συνεχιστεί.

Τους δήλωσα ότι στις 12μιση τα μεσάνυχτα θα είμαι στο λιμάνι μαζι με τους πολίτες της Κω. Οχήματα του Δήμου επίσης θα είναι εκεί. Μετά από αυτό με διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποβιβαστεί κανένας και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για Πειραιά. Παρόλα αυτά θα είμαι στο λιμάνι για τον έλεγχο εφαρμογής της δέσμευσής τους.

Ζητάω: 1. Άμεση και ευρείας κλίμακας αποσυμφόρηση του νησιού μας. 2. Καμία απολύτως μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από άλλα νησιά. 3. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσοι, και για όσο, παραμένουν στην Κω. 4. Επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, προώθηση στην ενδοχώρα όσων φτάνουν στα νησιά.

Πηγή: kosnews24.gr, aegeannews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις