Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρήτη: Έφτασαν στο Ηράκλειο οι πρώτες οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία

Κρήτη: Έφτασαν στο Ηράκλειο οι πρώτες οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία

Ο πόλεμος ανάγκασε πολλούς από την Ουκρανία να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και οι πρώτες οικογένειες προσφύγων έφτασαν στο Ηράκλειο Κρήτης θέλοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Η ρώσικη εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία εδώ και πάνω από ένα μήνα με χιλιάδες Ουκρανούς καθημερινά να φεύγουν από τη χώρα τους και να πηγαίνουν σε χώρες της Ευρώπης για να στήσουν το νέο τους σπιτικό.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την έναρξη του πολέμου έχουν περάσει τα σύνορα περίπου 15.000 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 4.580 είναι ανήλικοι.

Στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να καταφτάνουν δεκάδες οικογένειες Ουκρανών προσφύγων με κάποιες απ’ αυτές να επιλέγουν το Ηράκλειο για τη διαμονή τους σύμφωνα με το cretaport.gr.

«Έχουμε ήδη τους πρώτους Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ηράκλειο με τους περισσότερους να έχουν επιλέξει την πόλη μας είτε επειδή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο μένει εδώ, είτε έχουν κάποια σχέση με το Ηράκλειο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρένα Παπαδάκη.

Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και μικρά παιδιά που διαμένουν στο Ηράκλειο είτε σε φιλικά σπίτια, είτε σε ξενοδοχεία ενώ κάποιοι έχουν κάνει αίτηση και για διαμονή σε δημοτικά κέντρα φιλοξενίας.

«Εμείς έχουμε πει ότι διαθέτουμε κάποιους χώρους στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας ενώ υπάρχουν και τα σπίτια από τα προγράμματα ESTIA. Ήδη έχουν γίνει δύο αιτήσεις για διαμονή από οικογένειες Ουκρανών προσφύγων τα οποία εξετάζονται», τόνισε σχετικά η κ. Παπαδάκη.

Έκκληση για ανεύρεση σπιτιών από τον δ/ντη ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ

Σε μία έκκληση για την ανεύρεση σπιτιών σε δύο οικογένειες Ουκρανών προσφύγων στο Ηράκλειο προχώρησε ο διευθυντής των ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Νότας.

Ο κ. Νότας με ανάρτησή του στο facebook γνωστοποιεί ότι υπάρχουν δύο οικογένειες και συγκεκριμένα 3 ενήλικες με 4 παιδιά (από 3 έως 14 ετών) που αναζητούν σπίτι.

Μάλιστα, επισημαίνει πως δεν «ζητούν φιλοξενία ή ελεημοσύνη» και προτίθενται να πληρώνουν ενοίκιο.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις