Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: «Με έπιασαν με κάνναβη που είχα αγοράσει από το περίπτερο και με έκλεισαν στα κρατητήρια»

Κρήτη: «Με έπιασαν με κάνναβη που είχα αγοράσει από το περίπτερο και με έκλεισαν στα κρατητήρια»

Τραυματική ήταν η εμπειρία που έζησε τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στα γραφόμενα του, νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος για ένα γραμμάριο κάνναβης ξημερώθηκε στα κρατητήρια Αστυνομικού Τμήματος του νομού Ηρακλείου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ποσότητα αυτή ήταν καθ’ όλα νόμιμη καθώς είχε αγοράσει νόμιμα την συσκευασία από το περίπτερο της γειτονιάς του. Θέλησε να επικοινωνήσει μέσω του cretalive.gr, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του όπως ακριβώς τα βίωσε μέσα στα κρατητήρια, σε άθλιες συνθήκες, όπως καταγγέλλει, μέχρι που τελικά το πρωί της Δευτέρας αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή.

Όπως περιγράφει, λόγω της πανδημίας και η φετινή Πρωτοχρονιά δεν ήταν όπως αυτές των προηγούμενων ετών. Δεν υπήρχαν χοροί, τραγούδια, αγκαλιές. Την πέρασαν κλεισμένοι στα σπίτια. Ωστόσο την Κυριακή, 2 του μηνός, αποφάσισαν να μαζευτούν οι φίλοι σε ένα σπίτι και να φάνε όλοι μαζί. Η βραδιά κύλησε υπέροχα, γράφει, όμως η επιστροφή για το σπίτι επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Πολύ κοντά στο σπίτι του υπήρχε αστυνομικό μπλόκο. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο και τότε βρήκαν αυτό το γραμμάριο κάνναβης. Αποφασίζουν να τον πάνε στο Τμήμα, με τον ίδιο, όπως λέει, να απορεί αφού δεν είχε καταλάβει καν τι είχε κάνει. «Όντας σε αναμονή περίπου 01:00 – 1:30 ώρα, χωρίς να γνωρίζω επίσημα τον λόγο προσαγωγής μου στο Τμήμα, έρχεται ένας αστυνομικός και μου υποδεικνύει να υπογράψω σε τρία χαρτιά, τα οποία μόνο ένας δικηγόρος θα μπορούσε να καταλάβει τι λένε. Αρνήθηκα.

Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι θα είναι η πιο ανώδυνη διαδικασία αν απλά υπέγραφα αλλά εγώ δεν είχα κάνει τίποτε παράνομο και αυτά έλεγαν το αντίθετο. Εν τέλει υπέγραψα μόνο μια απολογία την οποία διάβασα και κάπου μιλούσε για ένα γραμμάριο κάνναβης. Δεν εξηγούσε εάν ήταν CBD ή όχι.

Ο αστυνομικός επέμενε ότι η κάνναβη ήταν παράνομη και ότι δεν την είχα πάρει από περίπτερο ενώ είχα πει πολλές φορές ότι μπορούμε να πάμε στο περίπτερο να εξακριβώσουμε για επιβεβαίωση ότι ήμουν εκεί δύο μέρες νωρίτερα και αγόρασα αυτό το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο επικεφαλής αστυνομικός καθώς πηγαίναμε στο Τμήμα μου είπε ότι θα έπρεπε να έχω μαζί μου την απόδειξη από το περίπτερο ή να το έχω μέσα στην συσκευασία του, κάτι το οποίο μου ακούστηκε πραγματικά εκτός πραγματικότητας καθώς το συγκεκριμένο προϊόν είναι νόμιμο και πωλείται παντού. Δεν είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να κρατώ απόδειξη από οτιδήποτε έχω αγοράσει νόμιμα.

Στη συνέχεια με έφεραν στα κρατητήρια. Ένα βρώμικο παγκάκι από μπετό έντυνε τον τοίχο περιμετρικά, μια μεγάλη σιδερένια πόρτα που κλείδωνε και διάφορες μυρωδιές που υπήρχαν και μου δημιούργησαν αναγούλα και εμετό. Από τις 3.30 τα ξημερώματα που μπήκα στα κρατητήρια μέχρι τις 09.00 το πρωί της Δευτέρας οπότε και βγήκα ένιωσα έντονα αισθήματα παράνοιας και εγκλεισμού. Ξεκίνησα να γράφω την εμπειρία μου στην αιχμή της καθώς μόνο εκείνες τις στιγμές αντιλαμβανόμουν πραγματικά πως ένιωθα. Δεν κατάφερα να κοιμηθώ λόγο της βρωμιάς, της δυσωδίας και του κρύου…»

Ο νεαρός στα γραφόμενα του εκφράζει την πλήρη απογοήτευση του αναφορικά με την αντιμετώπιση που είχε, τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά κάθε πολίτη που θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του. «Είναι κρίμα άνθρωποι αθώοι να αμαυρώνουν το μητρώο τους έστω και για κράτηση επειδή ο αστυνομικός δεν έχει τρόπο να ελέγξει εάν είναι νόμιμη η συγκεκριμένη κάνναβη ή όχι. Και η λύση όταν δεν γνωρίζει είναι να υποθέσει ότι είναι παράνομη; Νόμιζα ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του ενάντιου.

Ποιος θα καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό όμως; Πόσοι θα πουν πάλι καλά που δε μας τράβηξαν και άλλο; Κι όμως το τράβηγμα είναι μεγάλο όταν είσαι νόμιμος και σου προτείνουν να υπογράψεις χαρτιά ότι ήσουν παράνομος. Το τράβηγμα είναι μεγάλο όταν αναγκάζεται ο νομοταγής πολίτης να βρεθεί κλειδωμένος σε κελί. Το τράβηγμα είναι μεγάλο όταν στο μητρώο του πολίτη φαίνεται ότι παρανόμησε…».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις