Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Κρήτη: Στη Νορβηγική αγορά μπαίνουν δύο ποικιλίες του νησιού – Η συμφωνία για τις εξαγωγές κρασιού

Κρήτη: Στη Νορβηγική αγορά μπαίνουν δύο ποικιλίες του νησιού – Η συμφωνία για τις εξαγωγές κρασιού

Την είσοδό τους στην Νορβηγική αγορά θα κάνουν το 2023 δύο γηγενείς ποικιλίες κρασιού της Κρήτης, το Βιδιανό και το Λιάτικο. Οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας των προηγούμενων ετών από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης έφεραν αποτέλεσμα και το Νορβηγικό κρατικό μονοπώλιο αποφάσισε να εντάξει στην γκάμα των κρασιών που εμπορεύεται τις δύο κρητικές ποικιλίες.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών (Κρητικών οινοποιείων και Νορβηγικού Μονοπωλίου) έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να καταλήξουν στις ετικέτες που θα εκπροσωπήσουν τις συγκεκριμένες ποικιλίες στην Νορβηγική αγορά. Τα καλά νέα ήρθαν στην εκπνοή του 2022, όμως είναι απόρροια προσπάθειας ετών.

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης με τα μέλη του έχει βρεθεί στην Νορβηγία για δύο συνεχόμενες χρονιές, διοργανώνοντας Masterclasses και γευστικές δοκιμές των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης, για τους Νορβηγούς επαγγελματίες οίνου. Στις χώρες όπου εφαρμόζεται το μονοπώλιο στα κρασιά, χρειάζεται χρόνος για να ανακαλύψουν μία νέα περιοχή και συνεχώς αναζητούν ποικιλίες που θα ενδιαφέρουν το αγοραστικό κοινό τους.

Ο Κρητικός αμπελώνας κέντρισε το ενδιαφέρον του μονοπωλίου και, όπως επισημαίνεται από το Δίκτυο Οινοποιών, είναι «πολύ ευτυχές το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για την παρουσία του στη Νορβηγική αγορά, πόσο μάλλον αφού η τοποθέτηση των κρητικών κρασιών στα ράφια των καταστημάτων του μονοπωλίου θα γίνει εντός του 2023».

Στην ανακοίνωση του Wines of Crete, τονίζεται ότι το κρητικό κρασί γίνεται μέρος του παγκόσμιου οινικού χάρτη και το αναζητούν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι οινόφιλοι. «Η άνοδος αυτή, όμως, δεν είναι τυχαία. Σε αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά οι στοχευμένες δράσεις που διοργανώνει και συμμετέχει το Wines of Crete. Η συνεχόμενη ομαδική παρουσία των μελών του σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Δ.Ε. Prowein και η Δ.Ε. London Wine fair, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και η υλοποίηση του Προγράμματος Προώθησης Οίνων σε τρίτες χώρες, καθώς και η σταθερή προβολή στα social media, προσελκύουν συνεχώς ανθρώπους του χώρου που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν νέες αμπελοοινικές περιοχές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις