Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κρήτη: Χαμογελούν ξανά και αφήνουν πίσω τη φρίκη του πολέμου! Η απόγνωση έδωσε θέση στον ενθουσιασμό (Βίντεο)

Κρήτη: Χαμογελούν ξανά και αφήνουν πίσω τη φρίκη του πολέμου! Η απόγνωση έδωσε θέση στον ενθουσιασμό (Βίντεο)
ΦΩΤΟ από cretapost.gr

«Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στην παιδική χαρά, να κάνω κούνια και τραμπάλα. Εκεί γνώρισα πολλά παιδιά της γειτονιάς και έχουμε γίνει φίλοι». H 8χρονη Alisar, μιλά με ενθουσιασμό για τη νέα πόλη όπου ζει με τους γονείς της και τις τέσσερις αδερφές της. Η οικογένεια έφτασε στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν από μερικούς μήνες.

Με καταγωγή από την Παλαιστίνη, οι γονείς της οικογένειας, ο Malek και η Abed Maiyada Bakr έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Συρία. Εκεί, ο Malek έκανε εμπόριο ρούχων, ενώ εργαζόταν και ως οικοδόμος. Όταν το σπίτι της οικογένειας καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και ο Malek έχασε την δουλειά του, αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν την χώρα τους.

«Είχαμε μια κανονική ζωή, δεν ήμασταν ούτε φτωχοί, ούτε πλούσιοι. Όμως ο πόλεμος διέλυσε την χώρα μας και τις ζωές μας. Αποφασίσαμε να φύγουμε για να γλιτώσουμε από τις βόμβες και για να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον» λέει ο Malek.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι με πολλές δυσκολίες και περιπέτειες η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα αναζητώντας προστασία. Τους τελευταίους μήνες ζουν σε ένα διαμέρισμα στο Ηράκλειο που νοικιάζεται μέσω του προγράμματος ESTIA από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Νιώθουν πια πως μπορούν να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους ενώ περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. Τα πέντε κορίτσια απέκτησαν το δικό τους παιδικό δωμάτιο και έχουν ήδη ξεκινήσει το σχολείο. Η μητέρα τους, η Abed, μπορεί πλέον να μαγειρεύει σε μια κανονική κουζίνα. Εκεί της αρέσει να φτιάχνει συριακά φαγητά και γλύκα, όχι μόνο για τα παιδιά και τον άντρα της, αλλά και για τους γείτονες που από την πρώτη στιγμή τους καλωσόρισαν στο Ηράκλειο.

«Έχουμε σπίτι, γειτονιά και ανθρώπους που μας σέβονται και μας βοηθούν όσο μπορούν. Τους ευχαριστώ από καρδιάς. Τα κορίτσια μου πηγαίνουν στο σχολείο. Μόνο αυτό με νοιάζει. Να δω τα παιδιά μου να προοδεύουν και να έχουν μια καλή ζωή» λέει η 40χρονη μητέρα.

Πηγή: cretapost.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις