Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισόβια στον ταμία της Γαύδου για την υπεξαίρεση χρημάτων

Ισόβια στον ταμία της Γαύδου για την υπεξαίρεση χρημάτων
ΦΩΤΟ από zarpanews

Ισόβια κάθειρξη συν 14 έτη επιβλήθηκε στον πρώην ταμία Γαύδου, ο οποίος υπεξαίρεσε 530.000, από το ταμείο της Γαύδου. Αθώος κρίθηκε ο τότε Δήμαρχος και νυν αντιδήμαρχος Γαύδου, Στρατής Λαμπάκης.

Ο ταμίας, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν και του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπεξαίρεση των χρημάτων, συν 14 χρόνια για την πλαστογραφία των πιστοποιητικών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.

Θυμίζουμε δε, ότι στον ίδιο επεβλήθη τριετής κάθειρξη με αναστολή προ δύο εβδομάδων όταν δικάστηκε στο αυτόφωρο για το τηλεφώνημα φάρσα για βόμβα που είχε οδηγήσει σε αναβολή της δίκης. Η ποινή δεν έχει αναστέλλουσα δύναμή ενώ στο άκουσμά της, οι οικείοι του ξέσπασαν σε κλάματα.

Για δικαίωση έκανε λόγο η Δήμαρχος Γαύδου, επισημαίνοντας πως τώρα σειρά έχει η επιστροφή του ποσού στον Δήμο (με τις προσαυξήσεις ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ). Η κα Καλλινίκου τόνισε: «Είναι το πρώτο κομμάτι της κάθαρσης. Βέβαια εμείς πάντα περιμένουμε και τα χρήματα πίσω για να μπορέσει ο Δήμος να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί. Υπάρχει ήδη η απόφαση της αγωγής και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα χρήματά μας πίσω». Ακόμη, διαπίστωσε μετά το κλείσιμο της υπόθεσης «σχεδιάζουμε πια το μέλλον μας όλοι μαζί και έχουμε περισσότερο μεράκι».

«Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού δημοσίου και πρέπει να επιστραφούν στον Δήμο» σχολίασε από την πλευρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ανδρέας Αργυρόπουλος, κάνοντας λόγο για μια ορθή δικαστική απόφαση που ελήφθη μετά από ενδελεχή έρευνα.

«Δυστυχώς τα χρήματα ακόμη δεν έχουν επιστραφεί. Το Δικαστήριο έκρινε ποιος είναι ο άνθρωπος που τέλεσε την υπεξαίρεση. Είναι θετικό το ότι ολοκληρώθηκε έστω και σε πρώτο βαθμό καθώς εδώ και τόσα χρόνια ταλάνιζε την τοπική κοινωνία» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Γιώργος Φραντζεσκάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Δυτικής Κρήτης μετά από οκτώ συνολικά αναβολές και διακοπές, «βόμβες», ανατροπές, αθωωτικά και παραπεμπτικά βουλεύματα. Πολλά απ’ όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο θύμιζαν… υπόθεση από ταινία με τον ταμία να προσπαθεί να εμπλέξει στην υπόθεση τον τότε Δήμαρχο, υποστηρίζοντας πως δρούσε για λογαριασμό του. Κατέθεσε -τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του, ιερέας στο επάγγελμα-  ότι ο Λαμπάκης είχε πάει στο σπίτι του κλάμμενος και οδυρόμενος και του είχε ζητήσει να υπεξαιρέσει αυτά τα χρήματα για λογαριασμό του καθώς ήταν σε απόγνωση, αλλιώς θα αυτοκτονούσε!

Αθώος ο Λαμπάκης

Τελικά το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του ενώ δεν δέχτηκε ως γνήσια τα έγγραφα που ίδιος είχε προσκομίσει και πάνω στα οποία φερόταν δήθεν η υπογραφή του Δημάρχου.

Σημειώνεται δε, πως όλα τα γνήσια έγγραφα έχουν κλαπεί μετά από διάρρηξη που έγινε στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, με την σφραγίδα της κοινότητας Γαύδου!

Στην απολογία του ο Λαμπάκης, τόνισε πως ήταν ο ίδιος που κατήγγειλε στις Αρχές την υπεξαίρεση όταν την αντελήφθη και που έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Υποστήριξε πως είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ταμία και μοναδικό υπάλληλο του Δήμου γι’ αυτό και ουδέποτε είχε υποψιαστεί το τι συνέβαινε την περίοδο 2008-2011.

Αρνήθηκε δε ότι είχε πάει στο σπίτι του -όπως υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ο ιερέας  και ο ταμίας- σχολιάζοντας πως δεν ήταν δυνατόν λίγο καιρό μετά που ο ίδιος τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, να πηγαίνει στο σπίτι του και να τον παρακαλάει.

«Μετά από μια πολύχρονη ταλαιπωρία, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο νησί του που σπιλώθηκε, που ταλαιπωρήθηκε αθωώθηκε ομόφωνα από απαξιωτικές κατηγορίες σε βάρος του. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης, δικηγόρος του πρώην δημάρχου.

“Καταπέλτης” ο εισαγγελέας

Η δίκη ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι, με τον Εισαγγελέα, να αναφέρει κατά την αγόρευση του ότι το δικαστήριο “βομβαρδίστηκε” από ψευδείς ισχυρισμούς και πλαστά έγγραφα.

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την αθώωση του Δημάρχου και την ενοχή του ταμία, είχε τονίσει:

«Ο Σ. ΜΠ είχε αξιολογήσει τον δήμαρχο, ότι είναι ένας τίμιος άνθρωπος αλλά αγράμματος (…) Είμαι σίγουρος πως είχε κερδίσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη του που υπέγραφε αντί αυτού. Ουσιαστικά αυτός ήταν ο Δήμαρχος. (…) Είχε δε τέτοια εξοικείωση με την υπογραφή του Δημάρχου που μπέρδεψε ακόμα και τους γραφολόγους. Πιστεύω ότι όλες οι υπογραφές έχουν μπει από αυτόν» τόνισε.
«Το παρόν δικαστήριο βομβαρδίστηκε από ψευδείς ισχυρισμούς και πλαστά έγγραφα. Αμφιβάλλω αν έχει υπάρξει άλλη δικογραφία με τόσα πλαστά έγγραφα»
«Είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητες του στην πλαστογράφηση. Είναι ένας άνθρωπος που νομίζει ότι μπορεί να μας κοροϊδεύει όλους, για πάντα. Όμως είναι απίστευτο και αδύνατο να συνέβησαν όλα αυτά που υποστηρίζει»
Σημειώνεται ότι στον ταμία δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που πρότειναν οι συνήγοροί του.
Οι ίδιοι έκαναν λόγο για ένα «εξιλαστήριο θύμα» που κατηγορείται για όλα σε μια υπόθεση πολύ βολική για όλους τους άλλους.

Πηγή: Zarpanews

 

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις