weather-icon °C AΘΗΝΑ

Καιρός: “Να κηρυχθεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

Καιρός: “Να κηρυχθεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”
ΦΩΤΟ από το ekriti

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει: «…Έχοντας υπόψη μας το παραπάνω σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και επειδή ο Δήμος Ιεράπετρας έχει πληγεί (χθες 6-4-2019) από πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, τόσο σε περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων όσο και σε υποδομές του Δήμου σε όλη την έκταση του Δήμου, αιτούμεθα να κηρυχτεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών δεν είμεθα σε θέση ακόμη να εκτιμήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε καταστροφές σε Οικίες , ξενοδοχειακές μονάδες, κτιριακές υποδομές διαφόρων χρήσεων ιδιωτικές και Δημοτικές, σε αγροτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε κοινοχρήστους χώρους, σε δίκτυα ύδρευσης- άρδευσης ,εκτεταμένες κατολισθήσεις στο κύριο και αγροτικό δίκτυο κλπ.»

Ο Δήμαρχος μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας κα. Μαρία Ρουμελιωτάκη, τους αντιδημάρχους κ. Πέτρο Μαστοράκη και κ. Μανώλη Βρυγιωνάκη και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων παρακολουθούν στενά την κατάσταση από την πρώτη στιγμή επεμβαίνοντας όπου είναι εφικτό. Ο κ. Καλαντζάκης τονίζει:
«Αιτούμαστε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να οι τεράστιες καταστροφές να εκτιμηθούν και να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, ζητάμε από τον κ. Αρναουτάκη να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τις πληγείσες περιοχές ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος των ζημιών και να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά μας.
Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με τα συνεργεία του Δήμου και σε συνεργασία με την περιφέρεια, την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις έκτακτες, δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν».

Σητεία: Ζητούνται εθελοντές για να βοηθήσουν τους φοιτητές

Μεγάλες καταστροφές έπαθαν τα σπίτια στα οποία ζούσαν φοιτητές στη Σητεία. Από από την θεομηνία που σημειώθηκε στην περιοχή πλημμύρισαν τα σπίτια τους και όλα τους τα υπάρχοντα καταστράφηκαν. Από τρόφιμα μέχρι ρούχα και βιβλία.

Από νωρίς το πρωί που σταμάτησε η βροχή προσπαθούν με κάθε τρόπο να περισώσουν ό,τι μπορούν. Με σκούπες και κουβάδες στα χέρια προσπαθούν μέχρι και αυτή την ώρα να απομακρύνουν την λάσπη.

Στο πλευρό τους αρκετοί πολίτες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουν ενώ μέσω των κοινωνικών δικτύων κάνουν έκκληση σε εθελοντές για να συνδράμουν και αυτοί. Τα σπίτια βρίσκονται στο συγκρότημα απέναντι από το Γαλλικό. Τουλάχιστον 6 διαμερίσματα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως φοιτητές που έμεναν σε ημιυπόγεια αλλά και υπόγεια στη Σητεία δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Οι κυριότερες ζημιές που έχουν – μέχρι στιγμής – καταγραφεί είναι σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που καταστράφηκε το υπόγειό του, σε επιχειρήσεις και συγκροτήματα κατοικιών. Μάλιστα, έχουμε κάποιους φοιτητές που έμειναν άστεγοι γι’ αυτό και τους φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία, με τη συνεργασία των ξενοδόχων της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πατεράκης.

Πηγή: ekriti, cretapost

 

#TAGS MM