Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη που πνίγει την Κρήτη

Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη που πνίγει την Κρήτη
ΦΩΤΟ από το CretaPost

Ιδιαίτερη προσοχή κατά μήκος του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα της Κρήτης πρέπει να επιδεικνύουν οι οδηγοί, σύμφωνα με τις αρχές και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των κλαδιών που υπάρχουν από πτώσεις λόγω των ανέμων, αλλά και της χαμηλής ορατότητας.

Επίσης ο δρόμος, όπως ενημερώθηκε το ΑΠΕ, γλιστράει λόγω της σκόνης που έχει δημιουργήσει επί της ασφάλτου ένα «φιλμ», οπότε οι οδηγοί οφείλουν να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του συντονιστικού Κέντρου της Π.Υ κ. Στρατάκη, η υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των νότιων ανέμων που πνέουν στην Περιφέρεια Κρήτης -κατά τόπους φτάνουν τα 9 μποφώρ- και τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο δεν υπάρχουν εστίες όπως στα Χανιά και σε 4 μέτωπα που κλήθηκαν να επέμβουν στο Ρέθυμνο, σβήστηκαν αμέσως. Στο Ρέθυμνο, η αφρικανική σκόνη σε συνάρτηση με τους ισχυρούς ανέμους έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, με παράλληλη επιβάρυνση την θερμοκρασία που κυμαίνεται αυτή την ώρα στους 27 βαθμούς.

Στο Ηράκλειο, η αφρικανική σκόνη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας. Αρκετοί βρίσκονται στο νοσοκομείου με αναπνευστικά προβλήματα, ο δήμος έλαβε απόψε την απόφαση να μη λειτουργήσουν τα εσπερινά σχολεία ενώ προβλήματα υπήρξαν και στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, με πτήσεις που παρουσίασαν καθυστερήσεις στην προσέγγισης τους στον αεροδιάδρομο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από αύριο αναμένεται να υπάρξει σχετική αποσυμφόρηση από την αφρικανική σκόνη, όμως οι πολίτες σύμφωνα με οδηγίες από την Περιφέρεια και τους δήμους, οφείλουν να επιδείξουν προσοχή κυρίως στις μετακινήσεις τους και στην έκθεση τους στη σκόνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άνθρωποι στο νοσοκομείο Ηρακλείου , 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το φαινόμενο βρίσκεται από το απόγευμα σε ύφεση ωστόσο οι υγειονομικές αρχές του νησιού καλούν τους πολίτες με προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ η σκόνη

Ενενήντα τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο μετρήθηκε η συγκέντρωση σκόνης σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην Κρήτη.

“Αυτή τη φορά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά στο Ηράκλειο. Είναι ένα επεισόδιο σκόνης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με περίπου 100mg/m3, δυο φορές άνω των ορίων συναγερμού, για 24ωρες μέσες τιμές, και έφτασε από τις 3μ.μ και μετά τα 3000mg/m3 ενώ περίπου στις 5.30 απογειώθηκε στα 4.700! Δηλαδή 94 φορές πάνω από το όριο”.

«Τέτοιες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στο παρελθόν στην Κρήτη. Τα προηγούμενα μεγάλα επεισόδια σκόνης είχαν καταγραφεί στα τέλη Φλεβάρη του 2006 με 3000mg/m3, εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και τον Απρίλιο του 2005 πάνω 2500, όταν τεράστιες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα. Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 4000mg/m3 ενώ η σκόνη έχει αρχίσει να προχωρεί προς ανατολικά με τις ενδείξεις στον Φινοκαλιά να δείχνουν τα 3500 mg/m3» επισήμανε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης 92,1 η υπεύθυνη του Σταθμού Περιβαλλοντικών Ερευνών στον Φινοκαλιά Λασιθίου, δ/ντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου.

Το φαινόμενο έχει διάρκεια και με βάση τις προγνώσεις για τα επεισόδια σκόνης από το διεθνές Σύστημα Πρόγνωσης μεταφοράς ερημικής σκόνης που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ισπανία, η σκόνη θα αρχίσει να απομακρύνεται από αύριο το πρωί, δηλαδή θα υπάρχει ακόμα αρκετά έντονο και το βράδυ.

«Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει από πού ήρθε η σκόνη και τι περιέχει, κάτι που θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα αφού κάνουμε τις ανάλογες αναλύσεις των φίλτρων. Αν πέρασε πάνω από πόλεις τις βόρειας Αφρικής θα έχει μαζέψει και όλους τους ρύπους που υπήρχαν οπότε δεν είναι και τόσο ακίνδυνη» πρόσθεσε η κ. Κανακίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, cretapost, cretalive

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις