Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Ξεφαντώνει η Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μάσκες, στολές, περούκες, σερπαντίνες, κομφετί και καλή διάθεση! Όλα τα αποκριάτικα αξεσουάρ, μαζί με τους πολύχρωμους χαρταετούς, είναι έτοιμα για να εντυπωσιάσουν στις εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Στο επίκεντρο για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται η Ξάνθη, η βασίλισσα του καρναβαλιού, εκεί όπου φέτος οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο κορυφώνονται την Κυριακή, 13 Μαρτίου, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. “Σαν παλιό σινεμά” είναι ο τίτλος του φετινού καρναβαλιού της Ξάνθης, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση ακολουθεί το βράδυ της Κυριακής το έθιμο του κάψιμου του “Τζάρου” στην κοίτη του χειμάρρου Κόσυνθου.

Μια μέρα αργότερα, την Καθαρά Δευτέρα, στις Φέρες της Αλεξανδρούπολης διεξάγεται η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο της Καμήλας. Πρόκειται για μια ξύλινη καμήλα, οι καμπούρες της οποίας είναι από ξύλινα καφάσια, ενώ το σώμα της είναι καλυμμένο από κιλίμια. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο της Καμήλας έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, όταν στο ξύλινο σκελετό της κρύφτηκε ένας νεαρός για να κλέψει την κοπέλα που αγαπούσε.

“Γενίτσαροι και Μπούλες” στη Νάουσα

Έθιμο με βαθιές ρίζες στο πέρασμα της ιστορίας είναι οι “Γενίτσαροι και οι Μπούλες” που πραγματοποιούνται στη Νάουσα, εκεί όπου η αποκριά χαρακτηρίζεται επίσης από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό και τη μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων. Την Κυριακή της Αποκριάς, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες ντύνονται και μαζεύονται σε μπουλούκια, τα οποία, αφού πάρουν την άδεια από τον δήμαρχο, ξεχύνονται στους δρόμους. Την Καθαρά Δευτέρα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα κυκλοφορούν χωρίς τα προσωπεία στην πόλη, ενώ θα γίνουν εκδηλώσεις για τα “Κούλουμα” στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Νάουσας.

Οι “Φανοί” στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη κυριαρχούν οι παραδοσιακοί Φανοί. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης. Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου θα βραβευτεί και η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία. Την Καθαρά Δευτέρα, σε αρκετές περιοχές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα.

“Κουδουνοφόροι” στο Σοχό του Λαγκαδά

Με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί παρωδία γάμου και παραδοσιακοί χοροί, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης “Προσταβάνι”, όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση. Στις εκδηλώσεις θα μοιράζονται τοπικά εδέσματα και κρασί, ενώ θα στηθεί γλέντι και χορός με ζουρνάδες και νταούλια.

Επιπλέον, στο Σταυρό του Δήμου Βόλβης εκατοντάδες καρναβαλιστές από δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους, ενώσεις και ομάδες φίλων της περιοχής είναι έτοιμοι για το καρναβάλι της Κυριακής, στις 11 το πρωί. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι και κουδουνοφόροι από τον Προφήτη Λαγκαδά, μαζί με μουσικά σχήματα, θα δώσουν τον τόνο σε κατοίκους και επισκέπτες.  Την “Καθαρά Δευτέρα” σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου Βόλβης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν την παραδοσιακή φασολάδα, μαζί με τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, σε ποικιλόμορφες τοπικές εκδηλώσεις.

Επιστρέφει το καρναβάλι σε Κρύα Βρύση και Σκύδρα Πέλλας

Μετά από διακοπή τριών χρόνων επιστρέφει το καρναβάλι στην Κρύα Βρύση Πέλλας, με κεντρικό μήνυμα “Η Κρύα Βρύση γιορτάΖΕΙ”. Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στην κεντρική πλατεία. Μετά από χρόνια πραγματοποιούνται και πάλι καρναβαλικές εκδηλώσεις και στη Σκύδρα της Πέλλας. Την Κυριακή στις 5 το απόγευμα η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα ακολουθήσει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου απέναντι από το δημαρχείο, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στην Εδεσσα, επίσης την Κυριακή, προγραμματίζεται καρναβάλι στον πεζόδρομο και τους δρόμους της πόλης, ενώ για τις 8 το βράδυ η αυλαία θα πέσει με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.  Για 10η χρονιά διοργανώνεται καρναβάλι και στην Αριδαία της Πέλλας, την Κυριακή, με παρέλαση αρμάτων στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

“Γιαουρτομαχίες” στη Χαλκηδόνα

Το γιαούρτι έχει την …τιμητική του στο Δήμο Χαλκηδόνας, εκεί όπου Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν διήμερες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η κεντρική πλατεία της περιοχής μετατρέπεται σε πεδίο μάχης στη 1 το μεσημέρι, για τις ανάγκες της “Γιαουρτομαχίας”, με τους κατοίκους να χωρίζονται σε δύο ομάδες και να …γιαουρτώνονται. Εχει προηγηθεί το καρναβαλικό πάρτι, ενώ για στις 8 το βράδυ έχει σειρά το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.  Για την Καθαρά Δευτέρα έχει προγραμματιστεί παραδοσιακό γλέντι στην Πλατεία Χαλκηδόνας.

Ξεφάντωμα στην Κατερίνη

Χαρούμενη διάθεση, ξεφάντωμα και ζωντάνια υπόσχονται ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού, με αφορμή τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις.  Την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, κλόουν, ζογκλέρ, κομφετί, σερπαντίνες και χορευτικά. Στον κεντρικό πεζόδρομο, ξυλοπόδαροι θα μοιράσουν λιχουδιές στα παιδιά. Η μπάντα του δρόμου “Κρουστόφωνο” θα παρασύρει σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς στο εμπορικό κέντρο της Κατερίνης.

Γιορτινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Γλέντι στήνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αρκετές περιοχές της πόλης για την Καθαρά Δευτέρα. Συγκεκριμένα, στο Σέιχ Σου, στην πρώην αλάνα της Τούμπας, στο άλσος της Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου θα μοιραστούν νηστίσιμα εδέσματα, με τη συνοδεία μουσικής και χορού.  Στην Καλαμαριά υπόσχονται για την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου, παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν από πολύ νωρίς να βράζουν και μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά που θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.

Παράλληλα, μουσικές θα πλημμυρίσουν το χώρο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι, με τα μικρά παιδιά να έχουν την ευκαιρία να πετάξουν και τους χαρταετούς τους στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου διοργανώνει εκδηλώσεις στις 12 το μεσημέρι για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο Ωραιόκαστρο, στη Λητή, στο Μελισσοχώρι, στον Πεντάλοφο, στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό.

Στο Φράγμα θα γιορτάσει τα Κούλουμα ο Δήμος Θέρμης. Η γιορτή για την Καθαρά Δευτέρα θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και περιλαμβάνει μουσική, χορό και φαγητό. Στα Βασιλικά θα οργανωθεί ξεχωριστή εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία της περιοχής, παράλληλα με παρέλαση καρναβαλιστών.

Στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών γλέντι με νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό ετοιμάζεται και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πεύκων και Συκεών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε