Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Λαγοκέφαλοι στην Κρήτη: 300 κιλά στα δίχτυα του ψαρά – Οι εικόνες που είναι αδύνατον να περάσουν απαρατήρητες

Λαγοκέφαλοι στην Κρήτη: 300 κιλά στα δίχτυα του ψαρά – Οι εικόνες που είναι αδύνατον να περάσουν απαρατήρητες

Οι λαγοκέφαλοι παραμένουν στην Κρήτη και δημιουργούν προβλήματα. Αυτή η ψαριά όμως δεν έχει προηγούμενο, καθώς μέσα στα δίχτυα πιάστηκαν αποκλειστικά τα τοξικά ψάρια…

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένας συχνός πονοκέφαλος για τους ψαράδες στην Κρήτη, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Ο ψαράς σήκωσε τα δίχτυα του και είδε εικόνες, που όπως λέει δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Οι λαγοκέφαλοι που είχαν πιαστεί ξεπερνούσαν τα 300 κιλά, με άλλους να έχουν καταφέρει να βρουν διέξοδο και να επιστρέφουν στα νερά του Αιγαίου.

Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά δεκάδες κιλά λαγοκέφαλοι ψάρεψε στα δίχτυα του, ο Λάμπης Τζαράκης Πρόεδρος Αλιεών νομού Ιεράπετρας, στην Κρήτη. Ο κύριος Τζαράκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη είπε ότι «οι λαγοκέφαλοι αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο για τους ψαράδες της περιοχής, ωστόσο όπως παραδέχτηκε τη χθεσινή ψαριά δεν την έχει ξαναδεί στα 55 χρόνια που βρίσκεται στη θάλασσα και ψαρεύει.»

Οι πρώτοι λαγοκέφαλοι εμφανίστηκαν στις θάλασσες της Ανατολικής Κρήτης το 2001, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το 2008, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ. Κάθε μέρα βγάζουμε 40 με 50 κομμάτια λαγοκέφαλους», πρόσθεσε ο κύριος Τζαράκης εξηγώντας ότι αυτό «αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς οι λαγοκέφαλοι καταστρέφουν τον εξοπλισμό (δίχτυα ή παραγάδι), αφού έχουν τη συνήθεια να πηγαίνουν σε ζωντανά ψάρια τα οποία είναι εγκλωβισμένα και σκίζοντας τα δίχτυα να τα τρώνε.»

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς τα εργαλεία μας καταστρέφονται και η ζημιά είναι χιλιάδων ευρώ. «Ήδη ράβουμε τα καταστραμμένα δίχτυα, διαδικασία που θα “πάρει” μέχρι και μια εβδομάδα» τόνισε. Ο πρόεδρος των Αλιέων Ιεράπετρας είπε ότι η χθεσινή ψαριά ήταν πάνω από 300 κιλά και ζήτησε για άλλη μια φορά τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει τους αλιείς. Δείτε τις εικόνες του ekriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις