Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Λάρισα: Αυτό είναι το χωριό που «σκαρφάλωσε» στον Όλυμπο – Ξενάγηση στα 1.250 μέτρα (pics)

Λάρισα: Αυτό είναι το χωριό που «σκαρφάλωσε» στον Όλυμπο – Ξενάγηση στα 1.250 μέτρα (pics)

Στη βρύση του χωριού δεν πίνεις μόνο νερό. Παίρνεις και μια τζούρα από καθαρό αέρα. Βουνίσιο… Η επίσκεψή του larissanet.gr στον Κοκκινοπηλό έγινε μια Κυριακή του Φλεβάρη. Οι περισσότεροι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, τόσο λόγω της ώρας όσο και λόγω των καταστάσεων.

Ξεναγός μας, ο επίσημος ιστότοπος, του χωριού. Διαβάζοντας και βλέποντας λοιπόν. Προσαρμοσμένοι στα νέα ήθη και έθιμα. Η Αγ. Παρασκευή, ο Αγ. Χαράλαμπος, ο Αγ. Αθανάσιος, το Αγιονέρι, η πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το μεσοχώρι και το κιόσκι, το παλαιό περιβόλι, οι πολυάριθμες βρύσες, η Κρούτσελη, η Τσιαμάρα είναι μερικά από τα αξιοθέατα.

Από τον Κοκκινοπλό ξεκινούν τα μονοπάτια και οι διαδρομές του Ολύμπου μέσω Ρούδι ή Σταλαγματιάς. Ή προς το Ξηρολάκι, διασχίζοντας τη θαυμάσια κοιλάδα μεταξύ Ολύμπου και Βουλγάρας όπου κάποτε έσφυζε από δραστηριότητες με τους νερόμυλους και τις νεροτριβιές.

Ο Κοκκινοπηλός βρίσκεται σκαρφαλωμένος σαν αετοφωλιά στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού των θεών, τον Όλυμπο, σε υψόμετρο 1250 μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο βλαχοχώρι του Ολύμπου ενώ είναι και το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο πάνω στον Όλυμπο.

Ο Κοκκινοπλός το όνομα του οποίο προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από παραφθορά του κόκκινου πηλού, που υπάρχει στην περιοχή, με την ονομασία αυτή έχει ζωή που υπερβαίνει τα 800 με 900 χρόνια.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις