Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Λάρισα: Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό στην Αγιά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για εκτεταμένες ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό, κυρίως σε καλλιέργειες μήλων, κερασιών και αμυγδαλιών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο παγετός του προηγούμενου διαστήματος έχει προκαλέσει μεγάλη απώλεια παραγωγής, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει το 100%. 

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι της Αγιάς ζητούν, καταρχήν, να υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς, καθώς η προθεσμία έληξε χθες, αλλά λόγω των διακοπών του Πάσχα δεν κατέστη δυνατό να κατατεθούν όλες οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους. Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν να γίνει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά απώλεια παραγωγής και εισοδήματος. 

“Πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος είναι η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, να ασφαλίζει από όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις νόσους και να αποζημιώνει την παραγωγή και τις ζημιές στο κεφάλαιο στο 100%”, σημειώνει, στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε