Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Λέσβος: Αποφυλακίζεται και θα γνωρίσει τον γιο του 2,5 χρόνια μετά τη γέννησή του – Η ιστορία της ζωής του

Λέσβος: Αποφυλακίζεται και θα γνωρίσει τον γιο του 2,5 χρόνια μετά τη γέννησή του – Η ιστορία της ζωής του

Η 10χρονη Ζάχρα επιτέλους δακρύζει από χαρά που σε λίγες ημέρες θα δει τον μπαμπά της, Αμίρ Ζαχίρι χωρίς χειροπέδες, όπως τον είχε δει τον Μάρτιο του 2020 όταν ταξίδευαν μαζί με τη μητέρα της, έγκυο έξι μηνών στον αδερφό της. Η Λέσβος στο επίκεντρο για την απόφαση…

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη κατόρθωσε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, έπειτα από χρονοβόρες υποθέσεις την ίδια μέρα, να δικάσει την υπόθεση που έφερε δύο Ευρωβουλευτές και δεκάδες αλληλέγγυους και δημοσιογράφους από την Ευρώπη για δεύτερη φορά στη Λέσβο.

Στις 16:00 το απόγευμα ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Αμίρ Ζαχίρι και του Ακίφ Ραζούλι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Οι δύο πρόσφυγες είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών που στερούνται το δικαίωμα εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ως δουλέμποροι, διά πλωτού μέσου και από την οποία «προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο» και κατά συρροή.

Ο Ακίφ Ραζούλι και με τη σύμφωνη πρόταση εισαγγελέα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Αμίρ Ζαχίρι, πατέρας δύο παιδιών, κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Λέσβο έγινε κυβερνήτης του φουσκωτού και καταδικάστηκε ως διακινητής σε 20 χρόνια φυλακής για κάθε επιβαίνοντα στο σκάφος. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου. Η ποινή κάθειρξης ορίστηκε στα 8 χρόνια, και δεδομένου ότι εκτίει ποινή από τον Μάρτιο του 2020 σε δύο φυλακές, της καλής διαγωγής του, της συμμετοχής του σε σεμινάρια, εθελοντική εργασία σε λίγες ημέρες θα αφεθεί ελεύθερος.

Αλγεινή εντύπωση για άλλη μια φορά προκάλεσε η απουσία του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, λιμενικού υπαλλήλου που δεν παρέστη ούτε στον πρώτο βαθμό της εκδίκασης, ούτε στις αναβολές που ελήφθησαν λόγω του ότι δεν παρέστη, ούτε σήμερα, παρότι έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Εφετείου με τη συνδρομή της εισαγγελίας έκανε ό,τι μπορούσε για να καταθέσει στην ακροαματική διαδικασία, καθώς υπήρχαν ασάφειες στους ισχυρισμούς του.

Οι δύο πρόσφυγες έφυγαν από το Αφγανιστάν, ο ένας με την οικογένειά του, λόγω διώξεων από τους Ταλιμπάν. Οπως ανέφεραν στην απολογία τους, μπήκαν σε μία λέμβο από την Τουρκία και βρέθηκαν στα Τσόνια, παραλία της Λέσβου, τον Μάρτιο του 2020.

Ο διακινητής εγκατέλειψε τη βάρκα, και ο ένας από τους δύο φέρεται να ανέλαβε το πηδάλιο κάποια στιγμή, έχοντας μαζί του την 7χρονη κόρη του και την έγκυο σύζυγό του, και γι αυτό τον λόγο κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ένοχος- κάτι που σχολίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Προβλημάτισε επίσης για άλλη μια φορά το σοβαρό ζήτημα διερμηνείας όταν καταθέτουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Δείτε τις δηλώσεις από την ιστοσελίδα stonisi.gr…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις