Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Λέσβος: “Διαβολοχρονιά το 2017” – Ο απολογισμός του δημάρχου και τα έργα των 32.000.000€!

Λέσβος: “Διαβολοχρονιά το 2017” – Ο απολογισμός του δημάρχου και τα έργα των 32.000.000€!

«Παρά τα συνεχόμενα χτυπήματα της φύσης μπορέσαμε και μείναμε όρθιοι, μα πάνω από όλα συνεπείς στον προγραμματισμό μας για την παραγωγή μεγάλων έργων υποδομής, έργων που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, έργων που βελτιώνουν την εκπαίδευση των παιδιών μας, έργων που προωθούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη της Λέσβου» σημείωσε κόβοντας χθες Κυριακή το βράδυ τη «βασιλόπιττα των δημοτών» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός…

Στον απολογισμό των πεπραγμένων μιας «διαβολοχρονιάς» για τη Λέσβο, η οποία τη χρονιά που πέρασε δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, σε ένα κατάμεστο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, ο κ. Γαληνός παρουσίασε τα μικρά και μεγάλα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νησιού.

«Το 2017, τόνισε ο κ. Γαληνός, αποτέλεσε μια χρονιά κατά την οποία αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στις οποίες όμως μπορέσαμε να παρέμβουμε και να δώσουμε άμεσες λύσεις. Στις αρχές του έτους βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 50 ετών στη Λέσβο. Σφοδρές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι έπληξαν το νησί.

Άμεσα, χειριστές και μηχανήματα του δήμου υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στους δρόμους επιχειρώντας σε όλα τα σημεία του νησιού και παλεύοντας να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι σε όλα τα χωριά και στην πόλη της Μυτιλήνης. Μια τιτάνια μάχη κάτω από αντίξοες και πρωτοφανείς συνθήκες από την οποία βγήκαμε νικητές. Η κακοκαιρία όμως ξαναχτύπησε μερικές εβδομάδες αργότερα με σφοδρότατες βροχοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Μεσοτόπου.

Για ακόμα μια φορά και κυριολεκτικά από την επόμενη μέρα προσωπικό και μηχανήματα του δήμου δοκιμάστηκαν σκληρά για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο τις μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, για να μπορέσουν να επισπευσθούν οι εργασίες, χειριστές και εργαζόμενοι έμειναν για μέρες μακριά από τις οικογένειές τους δουλεύοντας ακατάπαυστα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου η Λέσβος δοκιμάστηκε από έναν ισχυρό σεισμό που ισοπέδωσε θα μπορούσα να πω το πανέμορφο χωριό της Βρίσας και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε σπίτια και υποδομές σε διάφορα σημεία του νησιού. Αμέσως έγινε η πρώτη καταγραφή των ζημιών, στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός στο γήπεδο Πολιχνίτου, μοιράσθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και οργανώθηκε η φιλοξενία των πληγέντων σε ξενοδοχεία της περιοχής. Μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Λέσβου εκτεταμένες επισκευές σε σχολικά κτίρια σε όλη τη Λέσβο με αποτέλεσμα το κουδούνι να χτυπήσει στην ώρα του για τα παιδιά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «το 2017 πραγματοποιήθηκαν έργα συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ» ενώ δρομολογήθηκε σειρά άλλων έργων υποδομής με το Master Plan του λιμένα Μυτιλήνης, την κατασκευή εμπορικού λιμένα στην περιοχή του Καρά Τεπέ, τη χρηματοδότηση τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από εθνικά προγράμματα σειράς υποδομών «που θα δημιουργήσουν μια πόλη φιλική για κατοίκους και επισκέπτες».

Ο κ. Γαληνός αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων: «Ένα έργο ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας. Η εκπαίδευσή τους σε σύγχρονες συνθήκες είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του τόπου μας. Δρομολογούμε την κατασκευή νέου μουσικού σχολείου σε οικόπεδο στην περιοχή της Βαριάς και την ανέγερση του πρώτου ειδικού σχολείου στη Λέσβο».

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση ο δήμαρχος βράβευσε για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν στο νησί την περασμένη χρονιά, τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα και πολίτες που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο στον αθλητισμό και τα γράμματα.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις