Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Λέσβος: Μέσα στην ακυβέρνητη βάρκα προσφύγων και μεταναστών! Κάνουν κουπί με τα χέρια για να σωθούν (Βίντεο)

Λέσβος: Μέσα στην ακυβέρνητη βάρκα προσφύγων και μεταναστών! Κάνουν κουπί με τα χέρια για να σωθούν (Βίντεο)

Σε πλήρη εξέλιξη ο εφιάλτης προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Λέσβου. Η βάρκα τους έμεινε ακυβέρνητη και άρχισε να βάζει νερά…

Επείγουσα και δραματική έκκληση για τη διάσωση 32 προσφύγων που έχουν εγκαταλειφθεί αβοήθητοι βόρεια της Λέσβου από τα ξημερώματα του Σαββάτου, απευθύνει η οργάνωση “Watch the Med”, που επιτηρεί περιστατικά διακινδύνευσης στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 32 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και μία έγκυος σε κρίσιμη κατάσταση υγείας, έχουν αφεθεί για τουλάχιστον δέκα ώρες, σε οριακή κατάσταση κινδύνου βόρεια της Λέσβου, καθώς τόσο το Ελληνικό όσο και το Τουρκικό Λιμενικό αρνούνται να κάνουν επιχείρηση διάσωσης και απλώς παρακολουθούν από απόσταση το βασανιστήριο των εξαντλημένων και απεγνωσμένων προσφύγων, που προσπαθούν να κουμαντάρουν τη βάρκα κάνοντας κουπί με τα χέρια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η θέση της βάρκας νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου είναι στις συντεταγμένες 39.3921558, 26.0806859, δηλαδή σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε ελληνικά χωρικά ύδατα βρισκόταν και στη συνέχεια η βάρκα, σύμφωνα με τα μετέπειτα στοιχεία των συντεταγμένων.

Η οργάνωση μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των προσφύγων μέσα από τη βάρκα: «Κανείς δεν νοιάζεται για τη ζωή μας, αν θα ζήσουμε ή αν θα πεθάνουμε. Είμαστε τα θύματα των πολιτικών παιχνιδιών επίδειξης δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Και απευθύνει επείγον σήμα κινδύνου: «Ζητάμε από την διεθνή κοινότητα να επέμβει τώρα. Η διάσωση στη θάλασσα αποτελεί καθήκον. Η άρνηση διάσωσης αποτελεί έγκλημα. Οι πρόσφυγες πρέπει να σωθούν τώρα», υπογραμμίζει η Watch the Med.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης, η βάρκα είναι ακυβέρνητη, χωρίς μηχανή και καύσιμα, και βάζει νερά. Ο δυνατός ήλιος και η έλλειψη πόσιμου νερού κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα και επικίνδυνα.

Πηγή: efsyn.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις