Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Λέσβος: Σαρδέλες σε ποσότητες ρεκόρ – Έπεσε η τιμή κατά 3 ευρώ λόγω της τεράστιας προσφοράς

Λέσβος: Σαρδέλες σε ποσότητες ρεκόρ – Έπεσε η τιμή κατά 3 ευρώ λόγω της τεράστιας προσφοράς

Οι σαρδέλες που έπιασαν οι ψαράδες στη Λέσβο ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του συγκεκριμένου ψαριού, που γίνεται ανάρπαστο…

Η φετινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στον όγκο του πληθυσμού της σαρδέλας στον κόλπο Καλλονής. Αυτό έκανε γνωστό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου Παναγιώτης Νανίδης, ο πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα νερά στον κόλπο ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ ζεστά ευνοώντας την ανάπτυξη των ψαριών.

«Ενδεικτικό του τεράστιου πληθυσμού, σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης, είναι το γεγονός ότι το φυτοπλαγκτόν που αναπτύσσεται στον κόλπο και αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είναι σε μεγάλο μέγεθος και να μπλέκεται στα αλιευτικά εργαλείας μας, φέτος καταναλώθηκε όλο από τις σαρδέλες, αφού αποτελεί την κύρια τροφή τους, και υπάρχει ελάχιστο μέσα στον κόλπο.

Αναφερόμενος στην τιμή του συγκεκριμένου είδους ψαριού το καλοκαίρι, ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Δυτικής Λέσβου, σημείωσε ότι η τιμή ξεκίνησε κοντά στα 5 ευρώ, ωστόσο στη διάρκεια της περιόδου έπεσε στα 2 ευρώ σχεδόν λόγω της τεράστιας προσφοράς.

«Ουσιαστικά σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης, καλύπτουμε αποκλειστικά τις ανάγκες της ντόπιας αγοράς. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ως τόπος να αποκτήσουμε μία μονάδα επεξεργασίας της σαρδέλας ώστε να μπορούμε να στέλνουμε εκτός νησιού τα προϊόντα μας».

Την 1η Νοεμβρίου, εξάλλου, στον Κόλπο Καλλονής, ξεκινά η αλίευση των οστράκων η οποία προσαναταλίζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στο χάβαρο και λιγότερα σε άλλα είδη, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία. Ακούστε τι είπε μιλώντας στο «Νησί» 99 fm…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις