Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Λέσβος: Τιμήθηκε η 108η επέτειος απελευθέρωσης του νησιού – Η νικηφόρα μάχη με τους Τούρκους

Λέσβος: Τιμήθηκε η 108η επέτειος απελευθέρωσης του νησιού – Η νικηφόρα μάχη με τους Τούρκους
Intime Αρχείο

108 χρόνια γιορτάζει η Λέσβος από την απελευθέρωσή της. Η επέτειος τιμήθηκε με μία λιτή τελετή, λόγω των γνωστών περιοριστικών μέτρων που επιβάλει η πανδημία.

Η Λέσβος γιορτάζει την σημερινή 108η επέτειο της απελευθέρωσης που επιτεύχθηκε στη νικηφόρα μάχη του Κλαπάδου στα βουνά του Πετσοφά, το 1912.

Παρουσία των Μητροπολιτών Μυτιλήνης Ιακώβου και Μηθύμνης Χρυσόστομου και εκπροσώπων τοπικών αρχών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο του Τυρρανιδίου, όπου το μνημείο των πεσόντων στη μάχη, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η 8η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα όπου αποχώρησε οριστικά ο τουρκικός στρατός και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διεκδικεί την καθιέρωση της ως την επίσημη μέρα της απελευθέρωσης του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

“Εκείνοι έκαναν το καθήκον τους, χρέος μας να το θυμόμαστε και να φυλάσσουμε αυτό το αγαθό που εκείνοι μας πρόσφεραν με την θυσία τους. Εύχομαι του χρόνου, έχοντας βγει οριστικά από την περιπέτεια που βρισκόμαστε, να γιορτάσουμε με τη λαμπρότητα που απαιτεί η περίσταση την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου”, δήλωσε σχετικά ο σήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις