Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μεγάλη φωτιά στο Σέιχ Σου – Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επί τόπου

Μεγάλη φωτιά στο Σέιχ Σου – Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επί τόπου

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης (13.07.2021) σε δασική έκταση στο ύψος του Επταπύργιου, στην περιοχή του Αγίου Παύλου, κοντά στο δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο της φωτιάς έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες δίνουν μάχη προκειμένου η πυρκαγιά να μην περάσει στο δάσος του Σέιχ Σου.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 4 πεζοπόρες ομάδες, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Προληπτικά εκκενώθηκε το ξενοδοχείο “Φιλίππειο”. 

«Ευτυχώς αυτή τη στιγμή η φωτιά που ξέσπασε στο Σέιχ Σου είναι σχετικά ελεγχόμενη. Σε αυτό βοήθησαν πολύ τα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής. Παρότι ήρθαν με καθυστέρηση, τα εναέρια μέσα κάνουν πολύ καλή δουλειά και με δυνατές ρίψεις οι πιλότοι ρισκάρουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή» λέει στο newsit.gr, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Και πρόσθεσε: «Ευτυχώς όλα έγιναν γρήγορα και για αυτό το λόγο τώρα έχουμε καλύτερη εικόνα. Έγιναν εκατοντάδες ρίψεις, αν και υπάρχουν κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε χειρότερα πράγματα. Όλα δείχνουν ότι αυτή η φωτιά ξεκίνησε από κάποιον ασυνείδητο πολίτη που πέταξε κάτι, ίσως τσιγάρο, από το αυτοκίνητο του και ξεκίνησε η φωτιά από χόρτα». 

Στη μάχη της κατάσβεσης “ρίχθηκε” και το θηριώδες ρωσικό αεροπλάνο Beriev-200. 

«Είναι θέμα χρόνου» να ελεγχθεί η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο Σέιχ Σου, δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

«Έχει πέσει η φλόγα, είμαστε όλοι εδώ, μεγάλες δυνάμεις, 3 καναντέρ και δύο ελικόπτερα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση πάει καλά. Η φωτιά εκδηλώθηκε μέσα σε μια πολύ δύσβατη χαράδρα όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Είμαστε όλοι ακροβολισμένοι γύρω γύρω με υδροφόρες, μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων εθελοντικές ομάδες. Επί τόπου βρίσκονται και οι δασεργάτες από την εταιρεία που έχει βάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τους έχουμε δίπλα μας εδώ πέρα. Λογικά αν τα πράγματα πάνε καλά και από τη στιγμή που δεν έχουμε άνεμο, είναι θέμα χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, παράλληλα, ότι η πολιτική προστασία δεν γνωρίζει ακόμη πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Δυνάμεις των δήμων με οχήματα και εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Σέιχ Σου. «Έχουμε κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική προστασία του δήμου είμαστε όλοι στο πόδι» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία Βασίλης Μωυσίδης. Ο ίδιος επισήμανε ότι επί τόπου έσπευσαν 7 υδροφόρα οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ένα από το πυροφυλάκιο. «Έχουμε στείλει τα πάντα από πλευράς οχημάτων πυροσβεστικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσπαθούμε το συντομότερο δυνατό να προβούμε στην κατάσβεση. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πώς ξεκίνησε η φωτιά» πρόσθεσε.

Στο Σέιχ Σου έχουν φτάσει και υδροφόρες του Δήμου Νεάπολης- Συκεών και τέσσερα ειδικά οχήματα που έχουν φορτωμένες πάνω τους ειδικές δεξαμενές δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Νεάπολης- Συκεών Αντώνης Σαουλίδης. «Οι εθελοντικές μας ομάδες ήταν αυτές που εντόπισαν τους καπνούς στην πλαγιά του Αγίου Παύλου, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς τώρα, ήρθε και υδροφόρα από το Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού ενώ τα αεροπλάνα της πυροσβεστικής και τα ελικόπτερα σηκώθηκαν πολύ γρήγορα» σχολίασε.

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά δήλωσε: «επειδή ξεκίνησε από την ανηφόρα του Αγίου Παύλου υπάρχουν κάποιες υποθέσεις αυτή τη στιγμή ότι μπορεί η φωτιά να ξέσπασε από κάποιο τσιγάρο σε εκείνο το σημείο αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς». Σημείωσε, τέλος ότι «το σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είναι ακριβώς στο όριο μεταξύ των Δήμων Νεάπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης, ακριβώς απέναντι από τον ζωολογικό κήπο».

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην περιφερειακή οδό και συγκεκριμένα από τον κόμβο Μουδανίων προς δυτικά και από τον κόμβο Ευκαρπίας προς ανατολικά, λόγω πρυκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μοιραία, δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και η τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές για τις μετακινήσεις τους.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις